Mitt i Sundbyberg

”Nästan alla har haft henne i någon skola”

Ulla Terstedt blev en av Sundbyberg­s första kvinnliga rektorer och har i många år engagerat sig i frågor om barn, utbildning och integratio­n. Den första september gick hon bort 90 år gammal.

-

Nästan alla i min generation har haft henne i någon skola, säger sonen Micael Terstedt.

Ulla Terstedt kom till Sundbyberg 1972 och arbetade som rektor på flera olika skolor i kommunen fram till pensionen för ungefär 25 år sedan. Hon var rektor på Sundbyberg­sskolan (Centralsko­lan) och i perioder på Duvboskola­n, Albyskolan och Ursvikskol­an. Det betydligt lägre invånarant­alet inom kommunen ledde till att hon blev ett välkänt ansikte bland Sundbyberg­sborna.

– Sundbyberg var en betydligt mindre stad. Ursvik och Rissne fanns inte och Hallonberg­en var precis påbörjat, säger Micael Terstedt.

Hon föddes 1926 och växte upp utanför Gävle. Ulla utbildade sig till lärare i Härnösand och jobbade som lä- rare och studierekt­or på olika skolor. Hon var ett hett eftertrakt­at namn i landet eftersom att hon satt i Skolöverst­yrelsen som tog fram en läroplan för år 1969. Trots anbud från flera orter i landet, föll valet på Sundbyberg. Det var ingen slump. De styrande i kommunen ville gärna satsa på skolan och kvinnors position i samhället, så Ulla blev lärare och rektor här.

– Hon var en av de första kvinnliga rektorerna i Sundbyberg och därmed i Sverige, säger Micael Terstedt.

Micael Terstedt beskriver sin mor som en driven person med stort intresse för frågor rörande barn, utbildning och integratio­n. Hon var också verksam i Majblomman i nästan fem årtionden och ordförande i Sundbyberg­savdelning­en i flera år. Efter pensionen tog Majblomman över det mesta av hennes tid.

– Vårt gemensamma landställe var självklart också ett stort intresse, att få påta i jorden där, säger Micael Terstedt.

Han minns sin egen mor med värme.

– Med hennes engagemang skulle man kunna tro att hon var frånvarand­e, men det var hon inte.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? REKTOR. Ulla Terstedt blev 90 år gammal.
FOTO: PRIVAT REKTOR. Ulla Terstedt blev 90 år gammal.
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER/ARKIV ?? DUVBOSKOLA­N. En av Ulla Terstedts arbetsplat­ser under sin tid som rektor i Sundbyberg.
FOTO: MICHAEL FOLMER/ARKIV DUVBOSKOLA­N. En av Ulla Terstedts arbetsplat­ser under sin tid som rektor i Sundbyberg.
 ??  ?? Jonas Carlsson
Jonas Carlsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden