Mitt i Sundbyberg

Tony från Rissne ser bara uppåt

I drygt nio år har hockeynoma­den Tony Söderman varit runt i Sverige och spelat. Just nu är han i topplaget Östersund i norrettan, men Tony nöjer sig inte där. – Jag är absolut inte nöjd, det är uppåt jag ska, säger 24-åringen från Rissne.

- Anders Ekström

Resan började

kring sekelskift­et för Tony Söderman. Efter fotbollen fastnade han för hockeyn och blev i de tidiga skolåren fast i sporten. De första åren spelade han för SIK:s 93-lag och även en del med det ett år äldre 92-laget.

– Båda lagen var faktiskt rätt bra ur Stockholms­mått mätt. Ett av de starkaste minnena från den tiden var den omtalade och iskalla Tulehallen. Ingen längtade direkt att möta oss där, minns Tony som är uppvuxen i Rissne.

Som 13-åring gick han till satsande AIK, innan Järfälla lockade med spel med äldre och Tony högg på erbjudande­t.

Under tiden

i Järfälla kom han sedan till ett vägskäl. Efter en stark turnering fick han erbjudande om hockeygymn­asium i Mora och nappade på det. Det visste han nog inte då, men efter det påbörjade Tony sin hockeyresa runtom Sverige.

I Mora kämpade han sig upp via juniorlage­n – till alaget.

– Jag tränade mycket med a-laget och gjorde faktiskt mål i min debut. Jag tror det var mot Borås. Efter gymnasiet fick jag vara kvar i klubben och var med i både a och J20.

Efter säsongen

2012/13 var dock dalaklubbe­n på ruinens brant och konkursen var nära. Sumpansone­n valde då att både flytta ner en division och även flytta ner i landet. Ny klubb blev Mariestad i ettan, där han stannande i två säsonger och gjorde totalt 64 poäng.

Därefter vankades det allsvenska­n igen. Denna gång i, det numera nedlagda seniorlage­t, i Sundsvall hockey.

– Det var kul att testa på en riktig vinter i Norrland, men säsongen var annars tung. Vi åkte ur.

Istället styrde

han kosan 90 mil rakt söderut. Kallinge/ Ronneby, i hockeyetta­n södra, blev då Tonys nya klubb i en säsong, innan Norrland lockade igen. Inför denna säsong skrev den idag 24-åriga forwarden på för Östersunds IK.

– Jag visste ju ingenting om Östersund och hade aldrig varit där, så det var lite som att köpa en lott. Men det känns bra här och det är en schyst stad. Dessutom en proffsigt skött klubb, säger Tony som hittills gjort fyra poäng (3+1) för serietvåan.

I drygt

nio säsonger har nu Rissnesone­n varit runt och spelat hockey i vårt avlånga land. Den fartfyllda och målfarliga forwarden har nu spelat i 64 matcher i allsvenska­n och över 100 matcher i hockeyetta­n.

– Jag har ju spelat i västra, södra och nu i norra. Jag måste ju även bocka av östra innan jag slutar, ha ha.

– Det känns faktiskt väldigt kul att kunna ägna sig åt det man vill göra.

För första

gången på länge är Tony inte heltidspro­ffs denna säsong. De flesta i laget jobbar nämligen på SJ:s kundservic­e.

– En himla massa samtal och mycket att lära sig. Men jag tycker faktiskt det är skönt att inte bara ha träningen att sköta på dagarna.

Än så länge ser inte SIKprodukt­en något slut på karriären. Tvärtom.

– Jag är absolut inte nöjd, det är uppåt jag ska. Det är såklart en del tillfällig­heter att nå allsvenska­n men det är bara hårt jobb som gäller. 100 procent varje dag.

Sista kapitlet i Tonys hockeykarr­iär är med andra ord långt ifrån skrivet.

”Väldigt kul att kunna ägna sig åt det man vill göra.”

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? SOMMAREN. Tony har ingen kontakt med moderklubb­en SIK idag men är hemma i Sundbyberg varje sommar. Hans mamma bor i centrala Sumpan, medan pappa bor i Rissne.
FOTO: PRIVAT SOMMAREN. Tony har ingen kontakt med moderklubb­en SIK idag men är hemma i Sundbyberg varje sommar. Hans mamma bor i centrala Sumpan, medan pappa bor i Rissne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden