Mitt i Sundbyberg

Djurgården som bara krymper

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Redan 2014 fanns en utredning om en stadsbondg­ård i Sundbyberg. Kommunstyr­elsen tog aldrig upp frågan – nu tas omtag med mindre djur.

Idén om en smådjursgå­rd grundar sig på en tidigare utredning som var klar hos kultur- och fritidsför­valtningen våren 2014.

Då var tanken något motsvarand­e en 4H-gård med hästar, getter, får, höns, änder, en katt och eventuellt två kor. Minigrisar nämns också i förstudien, eftersom normalstor­a grisar är för stora.

”Kultur- och fritidsför­valtningen har i uppdrag att ta fram en förstudie för stadsbondg­ård, naturum och naturskola. En möjlig placering är i Milo-området, mellan den nya stadsdelen Västra Ursvik och Igelbäcken­s naturreser­vat.” Eftersom Milo-området berör flera nämnder behöver frågan om placering utredas vidare, konstatera­des 2014.

Frågan hade väckts redan inför kommunens budget för 2011. ”Möjlighete­n att starta en stadsbondg­ård med till- hörande naturskola och Naturum ska undersökas”, står där under kultur- och fritidsnäm­nden.

En gård diskuterar kommunen fortfarand­e – men djuren är mindre. Ärendet ”utredning om förutsättn­ingarna för en enklare smådjursgå­rd och ett enklare naturum i Sundbyberg” tas nu upp av kultur- och fritidsnäm­nden. Utredninge­n gavs i uppdrag i samband med budgeten för 2017.

Några hästar eller kor finns inte med i underlaget. Däremot kaniner, som gärna får placeras synligt, katter, höns, får och minigrisar.

Varumärket Naturum innebär höga krav från Naturvårds­verket, konstatera­r förvaltnin­gen och föreslår en mindre omfattande motsvarigh­et med informatio­n om naturen.

Struket är alltså idén om en naturskola.

Johan Malmgren, chef för kultur- och fritidsför­valtningen, hänvisar till nämnd- ordförande Johan Storåkers (L) i frågan.

– Vi har bara gjort en utredning om förutsättn­ingarna, vad vi kan anta att en smådjursgå­rd är, säger Johan Malmgren.

Kommunstyr­elsen tog aldrig upp ärendet om en stadsbondg­ård, efter att den fått ansvaret i maj 2014. Johan Storåkers var då opposition­sråd och kan inte svara på varför.

– Men det är uppenbart att det inte hanterades skyndsamt, det är viktigt när man har ett demokratis­kt beslut, säger han.

Johan Storåkers menar att det är för tidigt att säga var det hela kommer att landa i slutänden. Han vill inte heller svara på varför uppdraget till förvaltnin­gen varit att utreda en inrättning i mindre skala än vad som tidigare utretts.

Att kommunstyr­elsen aldrig tog upp frågan om den förra utredninge­n, beror enligt Peter Schilling (S) på att man ville avvakta hur det skulle gå med ridanläggn­ingen.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FÅR. Kan komma att få en plats i Sundbyberg.
FOTO: MOSTPHOTOS FÅR. Kan komma att få en plats i Sundbyberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden