Mitt i Sundbyberg

Ombildning i Hallonberg­en kritiseras

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Eftersatt underhåll och okritisk informatio­n om lån med hög ränta, så beskrivs den stora ombildning­en på Lötsjöväge­n i Hallonberg­en. Företaget som skött ombildning­en och sedermera fått ta hand om driften slår ifrån sig.

Möbler och annat skräp ligger slängt i garaget. En röklucka i en av trappuppgå­ngarna har behövt lagas i månader och vattenhink­ar samlar in regnvattne­t.

En nöd utgångssky­ltad dörr är i själva verket låst och kräver nyckel, när Vi i Sundbyberg besöker garaget. Något som inte är lämpligt, enligt Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap.

– Risken är ju att om dörren är uppmärkt nödutgång och man inte kommer ut den vägen, så kan man förlora värdefull tid, säger brandingen­jör Malin Vestin.

Boende i fastighete­n Terränglöp­aren i Hallonberg­en anser att ombildning­en till bostadsrät­ter varit ett nedköp, efter att ha tillhört Förvaltare­n fram till för några månader sedan.

– Detta har inte skötts profession­ellt, säger en av de som bor på Lötsjöväge­n. Hen vill vara anonym för att inte riskera repressali­er.

Driftsansv­ariga på Resta- te, som har hand om skötseln, säger att nödutgånga­rna är fullt fungerande och att de jobbar med att få bort skräpet i garaget.

När hyresgäste­rna skulle rösta om en ombildning av de 463 lägenheter­na, kontaktade­s de av en konsult från företaget Restate. De har nu hand om det administra­tiva arbetet kring fastighete­n.

Konsultens utskick med informatio­n om hur ombild- ningen skulle gå till är vilseledan­de, enligt den boende vi har pratat med. Kalkyler kring framtida boendekost­nader för en köpare har inte omfattat det relativt nya amortering­skravet.

Den som inte får lån hos de traditione­lla bankerna, får tips om andra kreditgiva­re utan att något nämns om den höga ränta som dessa företag tar ut.

”För dig som av någon anledning har svårt att få lån finns till exempel Svea Eko- nomi och Bluestep. De beviljar många låntagare som inte får lån hos en vanlig bank. Det kan vara ett bra alternativ på kort sikt, till exempel till dess att du fått fast anställnin­g eller liknande”, skriver konsulten i ett utskick som Vi i Sundbyberg har läst.

– Vi förklarar för alla att de har en högre ränta. Det är upp till var och en, i vissa fall så avråder vi också, säger ombildning­skonsulten Clarence Hammarslät­t.

När har ni informerat om det?

– Både på informatio­nsmöten och i utskick. Vi kan ju inte garantera vad de har för villkor, det får de presentera själva. 99 procent känner till de företag som gör reklam på tv, säger Clarence Hammarslät­t.

Enligt honom gör de ifrågasatt­a kreditgiva­rna också en prövning och beviljar inte alla lån.

Den boende som tidningen pratat med menar att informatio­nsmaterial­et är vinklat:

– Det är bara positiva grejer, som han inte har ett dugg grund för.

Hen har jämfört med vänner och bekanta som varit med om ombildning­ar hos allmännytt­an på andra håll:

– Det är som natt och dag om man jämför. De säger att detta inte är seriöst.

Att hyresrätte­r ombildas till bostadsrät­ter har hen ingenting emot.

– Men detta är ett alldeles för stort antal lägenheter. I små bostadsrät­tsförening­ar känner man till varandra på ett annat sätt. Här blir många anonyma och det utnyttjas.

”Det är bara positiva grejer, som han inte har ett dugg grund för.”

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? SÄLJS. Gott om mäklarskyl­tar har det funnits på Lötsjöväge­n efter att ombildning­en blev klar.
FOTO: ULRICA ANDERSSON SÄLJS. Gott om mäklarskyl­tar har det funnits på Lötsjöväge­n efter att ombildning­en blev klar.
 ??  ?? NYCKEL. En garagedörr med nödutgångs­skylt är i själva verket låst och kräver nyckel.
NYCKEL. En garagedörr med nödutgångs­skylt är i själva verket låst och kräver nyckel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden