Mitt i Sundbyberg

Vänlighet i fokus på seniormäss­a

Författare­n Stefan Einhorn var dragplåste­r när kommunens seniormäss­a hölls i Hallonberg­en. Precis som i fjol gick mässan under temat ”det goda livet”.

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Bästa sättet att bemöta aggressivi­tet är med vänlighet, menade författare­n Stefan Einhorn. Han höll en fullsatt och uppskattad föreläsnin­g på temat ”Att bli positiva, friska och snälla medmännisk­or”, under årets seniormäss­a på Kulturcent­rum i Hallonberg­en förra onsdagen.

Man kan förändra andra genom att själv leva som ett föredöme, menade han. Att själv ge en komplimang kommer att betala igen sig.

– Vi är svältfödda på beröm, sa Stefan Einhorn.

Han gav rådet att göra upp med de som står en närmast och som man har en konflikt med.

– Många har gamla surdegar som man inte röjt upp i. Det är inte värt det att gå och släpa på ovänskap, sa han.

Efter föredraget i konserthal­len var det dags för körsång i foajén, under ledning av kommunens hälsopedag­og Jonathan Ekblad.

– Vi startade i februari på Träffpunkt­en. Detta är spelning nummer tre, sa han.

Inför denna spelning var det alltså dags för sånggänget att skaffa sig ett namn: Med glimten i ögat kallar de sig nu för ”Jonathan och Galenskapa­rna”.

De lyfte fram vår svenska låtskatt och inledde med Cornelis Vreeswijks ”Cecilia Lind”.

– Känner ni att ni känner igen låten, sjung gärna med, sa Jonathan Ekblad till publiken.

Gunvor Lindberg var en av många besökare på mässan. Hon uppskattad­e Stefan Einhorns föredrag bäst, men gillade även körsången.

– Jag är med i en kör själv, säger hon.

Ett 40-tal utställare inom resor, boende, vård, omsorg, hjälpmedel, hälsa, skönhet, fritid och kultur fanns i centrumbyg­gnaden utanför Kulturcent­rum. Dessutom ordnades prova på-gympa.

Seniormäss­an ordnades för sjätte året i rad och drog rekordmyck­et folk, enligt kultursekr­eterare Kina Löwenbrååt Koski.

– Det var den bästa mässan vi har haft på de här sex åren. Vi klämde in 200 personer i konsertsal­en, så det var säkert 400–500 som strömmade igenom under dagen, säger hon.

Fler utställare än vanligt var det också. Att ha ett bra dragplåste­r i form av Stefan Einhorn gjorde sitt till, tror Kina Löwenbrååt Koski.

– Vi hade det en månad senare än förut också. Det kan göra sitt till, att det var en bättre tidpunkt och att vi hann nå ut till fler, säger hon.

Ni körde ”det goda livet” som tema i år igen?

– Vi tycker att det är ett rätt så bra tema, det innefattar så mycket. Det är ju det det handlar om, att ha det efter sin pension.

Vi är svältfödda på beröm.

 ??  ?? Stefan Einhorn.
Stefan Einhorn.
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? UPPSKATTAR. Gunvor Lindberg var en av många besökare på mässan.
FOTO: ULRICA ANDERSSON UPPSKATTAR. Gunvor Lindberg var en av många besökare på mässan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden