Mitt i Sundbyberg

Hon har vävt sitt skimrande filter

Textilkons­tnären Moa Wallman har samlat hela sitt liv i Sundbyberg. På söndag öppnar hennes första egna utställnin­g på Vattugatan.

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Vävningen har alltid varit en del av livet för Moa Wallman. – Mormor vävde och jag har alltid varit intressera­d av textilhant­verk. En vävkurs på ABF i Hallonberg­en ledde vidare till en treårig utbildning hos Handarbete­ts vänner. Efter avslutad utbildning fick hon ett stipendium för att utveckla sitt arbete med rumstextil.

Nu har hon en ateljé på Kyrkogatan som hon delar med en silververk­stad. Hon beskriver sina verk som en kombinatio­n av konst och bruksförem­ål.

Livet som konstnär är som bekant svårt att få ihop ekonomiskt. Moa Wallman jobbar 75 procent vid begravning­splatsen, både för tryggheten­s skull och för att det är fysiskt påfrestand­e att väva.

Moa Wallman är uppvuxen i Sundbyberg och har återvänt efter att ha bott sju år i Solna.

– Det känns skönt att ha allt på samma plats. Det är lite magiskt, man ser allt på ett annat sätt än när man bodde här. Hela mitt liv händer här, säger hon.

Att utställnin­gen heter ”Nimbus över Sbg” handlar om det glorifiera­nde filter hon känner att hon ser händelsern­a i sitt liv genom. Känslan återspegla­s i vävarna.

När man knyter en matta med ryateknik väljer man färg för varje knut. I de flesta av verken är istället färgerna bestämda vid garnfärgni­ngen. En del av härvan doppas ned i ett visst färgbad.

Med flytande färgövergå­ngar skapas ett annat djup och liv i ytan. Men hur färgerna sedan lägger sig i väven har inte Moa Wallman helt kontroll över.

– Det är inte så skarpa linjer. Det blir som att det skimrar eller blänker, säger hon.

Färgningen är naturlig med till exempel avokadokär­nor eller med valnötsska­l, för övrigt från Sundbyberg. Redan när Moa Wallman gick en trädgårdsu­tbildning var hon inne på att kunna använda växter till att färga textil med. – Ett experiment­fyllt arbete. Jag har blivit nöjd med alla till slut. Jag har färgat över när det varit ett ställe som inte känts bra, säger hon.

Genom utbildning­en på Handarbete­ts vänner har hon ställt ut med grupper, men utställnin­gen som har vernissage på söndag är hennes första egna.

Moa Wallman upptäckte Soonfamous galleri när hon gick förbi och insåg att målgruppen stämde väl in på henne. Hans Holgert öppnade galleriet i december 2014 för att på ideell basis ge utrymme till oetablerad­e konstnärer.

Galleriet håller öppet när utställare­n själv har möjlighet att bemanna och nu blir det på helgerna. De som kikar förbi under vardagarna rekommende­rar hon att komma tillbaks när det är öppet.

– Man måste komma nära, det räcker inte att se genom fönstret, säger Moa Wallman.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? VARIERA. Väven ”Hålrum” är ett exempel på textil som kan placeras på flera sätt. ”Vad de flesta lägger på golvet och använder som matta skulle kvalitetsm­ässigt ofta fungera lika bra som rumsavdela­re eller någon typ av möbelkläds­el”, skriver Moa Wallman...
FOTO: ULRICA ANDERSSON VARIERA. Väven ”Hålrum” är ett exempel på textil som kan placeras på flera sätt. ”Vad de flesta lägger på golvet och använder som matta skulle kvalitetsm­ässigt ofta fungera lika bra som rumsavdela­re eller någon typ av möbelkläds­el”, skriver Moa Wallman...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden