Mitt i Sundbyberg

JULIA HÖSTENS HETASTE LIRARE

16 inprickade mål och delad förstaplat­s i SSL:s skytteliga. Sumpantjej­en Julia Croneld har startat säsongen mycket starkt för sitt Täby FC och en av framgångsf­aktorerna är influenser från andra sporter.

- Anders Ekström

”Såklart fortsätta kämpa i toppen av den.”

Tidigare hade Julia gjort 16 mål som bäst i en seniorseri­e. Nu har hon redan nått dit, fast årets säsong än så länge knappt har börjat. Julia Croneld har fått en fantastisk start i innebandyn­s högsta liga SSL.

Efter tio omgångar har 20-åringen stänkt in 16 mål för sitt Täby FC IBK. Med det ligger hon delad etta i skytteliga­n.

– Det är kul givetvis, även om jag inte tänkt så mycket på det, berättar Julia som är född och delvis uppvuxen i Rissne.

Men vad är receptet bakom årets målframgån­gar då? En av förklaring­arna är att Julia kört många olika sporter. Hon började som ung att spela innebandy i Duvbo IK, men tog sedan en längre paus och testade då på andra sporter.

Det blev fotboll, hockey och givetvis baseboll och softboll. Familjen Croneld är väldigt aktiva i Sundbyberg Heat. Pappa Petter är tidigare framgångsr­ik spelare och numera tränare för Heats a-lag. Brorsan Victor spelar i basebollgä­ngets a-lag.

– Att köra flera sporter har hjälpt mig i min innebandyk­arriär. Hockeyn har hjälpt mig att få till snabbare avslut och jag har fått lite annorlunda teknik därifrån.

– Sedan har jag definitivt fått en bättre volleyträf­f genom softbollen och basebollen, fortsätter Julia Croneld.

När Julia var 13 så tog hon upp innebandyn igen. Med flera andra sporterfar­enheter i kroppen började hon om i Duvbo IK. Primärt i 97-laget, men även med äldre årgångar.

Efter det vankades spel i Hässelby, innan hon 2014/15 skrev på för Tyresö Trollbäcke­n. Först ett år i allsvenska­n, då laget kvalificer­ade sig till SSL.

– Det var kul att få testa på den högsta nivån trots att jag inte spelat innebandy så länge. Det var en stor utmaning. Tyvärr åkte vi ur, men det var ändå väldigt lärorikt och utveckland­e.

Julias 16 mål och tio assist 2016/17 gav ändå eko bland andra klubbar. Tabellsjua­n Täby FC högg på snipern från Rissne.

– Det kändes som ett bra alternativ för mig att gå dit.

Ja, det kan man minst sagt säga. Täby har börjat SSL bra och ligger fyra efter nio omgångar. En stor anledning till det stavas Julia Croneld. På de inledande matcherna har 20-åringen nämligen piskat in 16 baljor och fem assist.

Tillsamman­s med en Moraspelar­e toppar hon därmed alltså skytteliga­n.

– Det har gått bra hittills. Jag har haft väldigt bra medspelare runt mig och kommit till mycket lägen. Vi har ju även ett bra lag och jag har fått stort förtroende. Men jag har inte nått formtoppen än, jag kan bättre.

Häromvecka­n gjorde Ju- lia sex mål mot Västerås i 9-4-segern.

– Allting gick in då. Det var verkligen en bra dag för mig.

Varför tror du att det lossnat rejält i höst?

– Jag får mycket lägen av mina medspelare och så har jag tränat väldigt mycket teknik och skott. De flesta av mina mål kommer på skott, säger vänsterfor­warden.

Säsongen är bara en dryg tredjedel gammal och Julia vill gärna fortsätta att producera mål. Dessutom hjälpa Täby till framgångar.

– Vi vill ju försöka vinna SM-guldet, så det är ju ett stort mål. Och jag vill gärna fortsätta att producera och bidra. Jag vill även försöka bli bättre på alla plan.

Vinna skytteliga­n då?

– Inte så stort fokus, men jag vill såklart fortsätta kämpa i toppen av den.

 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? TOPP. Julia Croneld från Rissne toppar innebandyn­s skytteliga.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM TOPP. Julia Croneld från Rissne toppar innebandyn­s skytteliga.
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? HET. Julia Croneld, 20, är en av damernas högsta series (SSL) hetaste spelare och delar förstaplat­sen i skytteliga­n.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM HET. Julia Croneld, 20, är en av damernas högsta series (SSL) hetaste spelare och delar förstaplat­sen i skytteliga­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden