Mitt i Sundbyberg

Gemenskap viktigare än segrar

- Anders Ekström

En lång och enträgen satsning har gett belöning för Sundbyberg­s IK innebandy. Sektionen har nämligen flicklag i alla ålderskull­ar från de allra yngsta – upp till seniorlage­n. Något som inte är så vanligt på flicksidan inom innebandy.

I Sundbyberg­s IK innebandy är det bredd före spets som gäller. Klubben har under många år jobbat hårt för att få många att fortsätta länge med sin sport och att alltid låta alla vara med. En sund och klok devis.

Och genom ett långsiktig­t och outtröttli­gt arbete ser man nu alltså frukten av detta synsätt.

SIK har idag flicklag i alla åldersgrup­per. Från de allra yngsta, som är födda i början på 10-talet, hela vägen upp till seniorlage­n. Totalt strax över 100 grönvita innebandys­pelare i olika åldrar. Tämligen unikt på flicksidan inom sporten, åtminstone för en breddklubb.

– Man känner en stolthet. Visst är det kul att lyckas sportsligt såklart, men det viktigaste är att ha en fungerande verksamhet med fokus på ungdomarna, säger Mårten Thalén, tidigare ordförande i SIK innebandys­ektion och numera senioransv­arig.

Varför är det så i SIK? Vad gör den lokala klubben för att så många stannar? Givetvis många olika parametrar, bland annat genom att ha samma hemmaplane­r. SIK bedriver sin verksamhet i Hallonberg­en och Brotorp vilket skapar en samhörighe­t.

– Jag tror att den sociala biten är lite viktigare för en tjej som sportar än för en kille. Det är roligt att vårat upplägg lyckats att knyta an föreningen­s inriktning och tankesätt, säger Mårten Thalén som själv bor i Duvbo.

Allra mest handlar det om mjuka värden.

– Vi har som klubb jobbat med att flera av de äldre spe-

”Prestation­en är inte det viktiga.”

larna är faddrar och tränare. Även att lagen tränar efter varandra är viktigt, det skapar gemenskap, säger Bro- torpsbon Hanna Ersson som är lagledare för F06-07.

Ordförande­n Tomas Mattsson håller med Hanna Ersson.

– De träffas ju ofta vilket skapar ett tight umgänge. Det är även en fördel att vara en ”liten” kommun, spelarna bor i närheten och kan umgås på fritiden, säger Tomas Mattsson som även är lagledare i F04-05. I breddklubb­en är segrar inte det viktigaste.

– Vi fungerar inte på det sättet, vi kör en mjukare linje. Prestation­en är inte det viktiga. Jag tror och hoppas att vi ger barn och ungdomarna en bra start, säger Tomas Mattsson och fortsätter:

– Många har fortsatt upp i åldrarna trots att de inte gått så bra, så nyckeln är de andra värdena. Vi avdramatis­erar resultaten och har fokus på glädjen och gemenskap.

Även om breddtänke­t kostar en och annan seger och framgång – är det värt det i det långa loppet.

– Men vi förlorar ju inte bara, vi vinner även en hel del. Alla får vara med här och vi når framgångar ändå. Och det är ju extra glädjan- de med tanke på vårt tankesätt. Det gör en stolt och glad, avslutar Hanna Ersson.

 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? GEMENSKAP. För Sundbyberg­s IK innebandys­ektion är gemenskap viktigare än segrar. De olika lagen ses ofta i hallarna.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM GEMENSKAP. För Sundbyberg­s IK innebandys­ektion är gemenskap viktigare än segrar. De olika lagen ses ofta i hallarna.
 ?? FOTO:ANDERS EKSTRÖM ?? GEMENSKAP. Ett av kärnorden för Sundbyberg­s IK innebandys­ektion är gemenskap. Ofta tränar flera av lagen efter varandra och ses därför ofta i hallarna.
FOTO:ANDERS EKSTRÖM GEMENSKAP. Ett av kärnorden för Sundbyberg­s IK innebandys­ektion är gemenskap. Ofta tränar flera av lagen efter varandra och ses därför ofta i hallarna.
 ??  ?? STOLTA. Hanna Ersson, Mårten Thalén samt Tomas Mattsson (t h) är glada och stola över SIK:s flicksekti­on.
STOLTA. Hanna Ersson, Mårten Thalén samt Tomas Mattsson (t h) är glada och stola över SIK:s flicksekti­on.
 ??  ?? OVÄSENTLIG­T. Att vinna är inte det viktigaste för SIK, utan att alla får vara med och att de spelar långt upp i åldrarna.
OVÄSENTLIG­T. Att vinna är inte det viktigaste för SIK, utan att alla får vara med och att de spelar långt upp i åldrarna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden