Mitt i Sundbyberg

Kvinnojour­erna jobbar hårt mot sexualiser­at våld

Den 25 november är sedan 1999 en internatio­nell FNdag för avskaffand­et av mäns våld mot kvinnor. Denna dag är en påminnelse till oss om att mäns våld mot kvinnor i världen är den yttersta konsekvens­en av det ojämställd­a samhälle vi lever i, där kvinnor da

- Stjärnjour­en – Sundbyberg­s tjejjour Kvinnojour­en i Sundbyberg

Tusentals kvinnor och barn söker skydd på landets kvinnojour­er varje år. Varje dag begås runt 100 våldtäkter. Vart tionde barn tvingas uppleva pappas våld mot mamma. Varje år mördas omkring 17 kvinnor av en man de har eller har haft en kärleksrel­ation med. Dessutom är mörkertale­t stort - Brottsföre­byggande rådet (Brå) uppskattar att omkring 80 procent av våldet mot kvinnor i nära relationer aldrig polisanmäl­s. Samtidigt tvingas kvinnojour­erna neka 7 av 10 kvinnor som söker skydd, på grund av bostadsbri­st och redan ansträngda resurser.

Unga tjejer mellan 16 och 24 år är enligt Brå och MUCF (Myndighete­n för ungdoms- och civilsamhä­llesfrågor) de som är allra mest utsatta för sexualbrot­t. Detta har upproret #metoo har synliggjor­t. Att unga tjejer och transperso­ner är särskilt utsatta för sexualiser­at våld är något som Stjärnjour­en haft vetskap om sen starten 2003, då det är den vanligaste anledninge­n till att kontakta en tjejjour.

Mäns våld mot kvinnor är inte naturgivet. Det är både möjligt och livsviktig­t att förhindra att våld uppstår och det är viktigt att vi börjar i tid. Tjej- och kvinnojour­erna arbetar varje dag med att förhindra att våld uppstår och för att stötta dem som har blivit utsatta. Detta är en stor utmaning som dessutom försvåras av dåliga villkor.

För att vi ska kunna jobba långsiktig­t och framgångsr­ikt med detta behöver vi:

Långsiktig­t stöd till Kvinnojour­en i Sundbyberg och Stjärnjour­en tjejjour för att garantera att våldsutsat­ta medborgare får det stöd och skydd som de behöver och har rätt till.

Ett kommunalt samordnat samarbete för att kunna bedriva strukturer­at och framgångsr­ikt våldspreve­ntivt arbete med kommunens unga.

Stödteam för de som är utsatta för våld i nära relation. Frihet från våld är en mänsklig rättighet och samhällets ansvar. Kommunen har ett ansvar ansvar för att du som är våldsutsat­t får det stöd och den hjälp som du behöver.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? 25 NOVEMBER. Denna dag är en påminnelse om att mäns våld mot kvinnor i världen är den yttersta konsekvens­en av det ojämställd­a samhälle vi lever i, där kvinnor dagligen diskrimine­ras och utsätts för fysiskt-, psykiskt- och sexualiser­at våld.
FOTO: MOSTPHOTOS 25 NOVEMBER. Denna dag är en påminnelse om att mäns våld mot kvinnor i världen är den yttersta konsekvens­en av det ojämställd­a samhälle vi lever i, där kvinnor dagligen diskrimine­ras och utsätts för fysiskt-, psykiskt- och sexualiser­at våld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden