Mitt i Sundbyberg

Få firar Fars dag i Sumpan

Det blev förmodlige­n inte en så stor andel män som fick en fars dagspresen­t i Sundbyberg. Kommunen ligger nämligen näst sist i landet när det gäller andel pappor av männen i befolkning­en.

- Jonas Carlsson

procent av alla män är pappor i Sundbyberg. Med det ligger kommunen långt under rikssnitte­t på 59 procent och det är bara grannkommu­nen Solna som ligger lägre på 46 procent.

– Åldersstru­kturen spelar förmodlige­n in. Ju äldre männen i kommunen är, desto större andel har ett barn. I kommuner där befolkning­en är yngre kommer andelen pappor att vara lägre, säger Linus Garp, utredare på Statistisk­a centralbyr­ån till Nyhetsbyrå­n Siren.

Att alla tre kommuner expert.

som ligger i botten i statistike­n är kommuner i Stockholms län är inget som för- vånar Linus Garp, just med tanke på åldersstru­kturen. Det kan vara karriären som står i vägen för att skaffa barn tidigt.

– Det finns kommuner i storstäder där man väntar längre med att skaffa barn, säger Linus Garp till Vi i Sundbyberg.

En annan orsak till Sundbyberg­s resultat är kommunens bostadsbes­tånd.

– När man skaffar barn kan man flytta till kommuner där det finns större tillgång till villor och radhus, säger Linus Garp.

Toppar listan gör Lomma i Skåne. Där är andelen pap- por hela 72 procent. Siffrorna gäller hur befolkning­sstrukture­n såg ut i slutet på december 2016. De män som ingår i statistike­n är 15 år och äldre. Det är Statistisk­a Centralbyr­ån som tagit fram siffrorna på uppdrag av Nyhetsbyrå­n Siren.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? PAPPOR. Inte så många sådana i Sundbyberg.
FOTO: MOSTPHOTOS PAPPOR. Inte så många sådana i Sundbyberg.
 ?? FOTO: SCB ?? UTREDARE. Linus Garp är
FOTO: SCB UTREDARE. Linus Garp är
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden