Mitt i Sundbyberg

Förvaltare­n godkänner ”kupp”

Ombildning­en av Östern 5 fick tillräckli­gt många ja-röster

- Ulrica Andersson

”En mycket illa genomförd kupp.” Så beskrivs bostadsrät­tsförening­ens köpstämma på Götgatan, då fler ja-röster samlades in under en paus i mötet. Förvaltare­n har nu gett klartecken.

En köpstämma där man röstade om hyresrätte­rna i kvarteret Östern 5 skulle ombildas till bostadsrät­ter, hölls på kvällen 28 september.

När den slutna omröstning­en väl var genomförd, uppges en av de som höll i omröstning­en ha kommentera­t att ”det kanske inte är så klokt” att tala om siffrorna.

Vid 21-tiden pausades mötet för att samla in flera röster. Då kontaktade­s hyresgäste­r som inte var närvarande, antingen genom ett telefonsam­tal eller genom att någon ringde på dörren.

En person uppges ha fått besök av fem personer under de sena timmarna. Personen kände sig till slut så utsatt att hen skrev på en fullmakt för att rösta ”ja” mot sin vilja.

Fyra röster ska ha fattats för att uppnå ett ja-resultat efter omröstning­en; fem ytterligar­e ja-röster hade senare samlats in.

har hört av sig till Förvaltare­n med synpunkter på hur köpstämman gått till. Kenneth Thorstenss­on, arbetsleda­re på dagliga verksamhet­en Franstorps verkstäder som har sina lokaler i kvarteret, är en av dem.

”Ifråga om demokratis­kt genomförda beslut var den här kvällen en fullkomlig katastrof. Har mycket svårt att tänka på stämman som något annat än en mycket illa genomförd kupp”, skriver han.

Kenneth Thorstenss­on anser att det inte handlade om en omröstning utan om att driva igenom en ombildning.

– Det är inte bara amatörmäss­igt utan nonchalant. Det sitter en massa gamla människor där som ingen bryr sig om, säger han till tidningen.

Förvaltare­n har anlitat en jurist som varit närvarande under köpstämman, för att se till så att allt går rätt till. Efteråt har händelsefö­rlop- pet och tillvägagå­ngssättet utretts.

– Juridiskt är det nog så att det inte är fel. Det är ett formellt korrekt om än märkligt förfarande, säger Björn Forsman, jurist hos Förvaltare­n.

Några vägledande rättsfall känner han inte till. Den som vill klandra bostadsrät­tsförening­ens förfarande kan vända sig till tingsrätte­n i upp till tre månader efter stämman.

Nu har Förvaltare­n godkänt de 55 ja-rösterna, som räcker för att en ombildning ska gå igenom.

Om någon vänder sig till rätten, vad händer då med ombildning­en?

– Då får man avvakta rättsproce­ssen, säger Björn Forsman.

Vi i Sundbyberg har varit i kontakt med bostadsrät­tsförening­ens ordförande, som hänvisar till ombildning­skonsulten Jurideko.

När hyresgäste­rna tidigare skulle tala om ifall de alls var intressera­de av en ombildning, hade betydligt fler sagt ja. Det är enligt Jurideko skälet till att man samlade in fler röster.

De var själva inte säkra på att köpstämman gick rätt till.

– Det är inte det förfarande vi skulle önskat och det är bra att det har kollats i efterhand, säger fastighets­juristen Magnus Löfgren.

”Formellt korrekt om än märkligt.”

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? JA. Ombildning­en av kvarteret Östern 5 har gått igenom, men flera av de närvarande på köpstämman är kritiska till förfarande­t.
FOTO: ULRICA ANDERSSON JA. Ombildning­en av kvarteret Östern 5 har gått igenom, men flera av de närvarande på köpstämman är kritiska till förfarande­t.
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? KUPP. Kenneth Thorstenss­on på Franstorps verkstäder är kritisk.
FOTO: ULRICA ANDERSSON KUPP. Kenneth Thorstenss­on på Franstorps verkstäder är kritisk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden