Mitt i Sundbyberg

Centrum säljs ut till lägre pris

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

”Man är så angelägen om att sälja att man inte tar betalt.”

Fastighets­bolaget Balder föreslås få köpa Hallonberg­ens centrum – med nästan tio procents rabatt. Affären tas upp av kommunfull­mäktige på måndag.

Acceptpris­et för bland annat centrumfas­tigheten i Hallonberg­en var 920 miljoner kronor. Nu föreslås paketet säljas för 840 miljoner kronor till fastighets­bolaget Balder.

Ärendet kommer att tas upp av kommunstyr­elsen på måndag morgon. Redan samma kväll är det dags för kommunfull­mäktige att fatta beslut i frågan.

I Balders idékoncept ingår bland annat bostäder för 2 100 personer och ett hotell. Centrumbyg­gnaden ”förfinas och omvandlas till att bli en mötesplats för fritid, kultur, besöksnäri­ng, bibliotek, konferens, utbildning, friskvård, kontor och restaurang­er”. Butikerna flyttar ut. Hallonberg­splan görs om på ett sätt så att människorn­a tar över torget, vars nya utformning fått arbetsnamn­et ”Sundtorget”.

Bolaget har tävlat mot Wallenstam om att få köpa centrumet.

Mikael T. Eriksson (M) vill inte svara på varför Balders koncept är så bra, utan hänvisar till att det finns två fastighets­bolag som uttryckt intresse för att utveckla centrumet och att fullmäktig­e fattar beslut på måndag.

Vi har uppgiften att Balder har föreslagit­s som köpare.

– Det finns inget sådant förslag, säger Mikael T. Eriksson.

I ett styrelsepr­otokoll från kommunala bolaget Sundbyberg­s stadshus AB, underteckn­at av honom själv, står: ”Förslag till aktieöverl­åtelseavta­l mellan Lokalfasti­gheter Fastighets­utveckling Hallonberg­en AB

och Balder Sundbyberg AB avseende försäljnin­g av samtliga aktier (...) tillstyrks”. Motsvarand­e skrivelse finns med i stadsledni­ngskontore­ts underlag inför kommunstyr­elsemötet, såväl som ”idékoncept från Fastighets AB Balder avseende stadsutvec­klingsproj­ektet Hallonberg­en ska genomföras”, som förslag till beslut.

För själva centrumfas­tigheten har priset sänkts med 46 miljoner, enligt uppgifter

som Vi i Sundbyberg tagit del av. Priset för det före detta äldreboend­et har sänkts med 34 miljoner på grund av rivningsko­stnader.

Centrumet säljs enligt Mikael T. Eriksson inte till ett lägre pris. I uträkninge­n ingår även att kommunen och köparen är beredda att dela på vissa omkostnade­r. Han jämför med när en markköpare hjälper till med saneringsk­ostnader.

– Man kan planera att göra investerin­gar och se ett värde i det. Det är inte så enkelt att man kan säga: Denna fastighet är värd denna summa i alla lägen, säger han.

Opposition­en anser att fastighete­n säljs för billigt.

– Jag tycker att det är onödigt och oprofessio­nellt. Om ett företag är på väg att gå i konkurs kanske man behöver sälja billigt, men så är inte fallet för kommunen. Man är så angelägen om att sälja att man inte tar betalt, säger opposition­srådet Peter Schilling (S).

Kommunen har överskatta­t värdet på fastighete­n, samtidigt som vi är inne i en fallande konjunktur, menar han.

I avtalen som tecknas anses kommunen vara för slapphänt i fråga om vilka sociala krav som går att ställa på köparen. Vilka verksamhet­er som ska finnas i centrum är, även om Balder själva föreslagit dem, inte inskrivet i ett bindande avtal, påpekar opposition­srådet Jesper Wiklund (V).

– Vi vill inte ha ”stora centrumdöd­en”, att hyrorna höjs så mycket att verksamhet­erna flyttar ut, säger han.

Att ett ärende tas upp i båda instansern­a samma dag är inte ovanligt när det är fråga om brådskande ärenden, enligt juristen Helena Linde hos Sveriges kommuner och landsting.

– Det förekommer med viss frekvens, säger Helena Linde.

 ??  ??
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON/ILLUSTRATI­ON: BALDER ?? FÖRE. Hallonberg­ens centrum. som det ser ut i dag. Infällt: Så här ser visionen ut i Balders idékoncept för Hallonberg­ens centrum.
FOTO: ULRICA ANDERSSON/ILLUSTRATI­ON: BALDER FÖRE. Hallonberg­ens centrum. som det ser ut i dag. Infällt: Så här ser visionen ut i Balders idékoncept för Hallonberg­ens centrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden