Mitt i Sundbyberg

Tjejerna som jagar VM-medalj

- Anders Ekström anders.ekstrom@direktpres­s.se

Tre unga debutanter från Sumpan har tagit plats i Sveriges VM-lag i ringette. Och de kommer verkligen få bekänna färg inför den väntade storpublik­en i Kanada.

– Det blir en väldigt rolig upplevelse, säger Kajsa Frankenber­g.

Efter VM-bronset i Finland 2016 har en del äldre spelare tackat för sig i landslaget. På kort sikt ett avbräck, men det lämnar plats för nya spännande spelare i ringettela­nd slaget.

I slutet på november vankas det VM i Kanada och tre unga tjejer från Sundbyberg har tagit en tröja i årets VM-lag.

– Det känns jättekul, jag har blickat mot a-landslaget länge. Det är för detta man kämpar, berättar Kajsa Frankeberg som bor i centrala Sumpan.

Kajsas tvillingsy­ster Wilma är även hon med i landslaget. Den tredje parten från Sumpan är blott 15-åriga Tindra Spelling. Hon började faktiskt med sporten efter tips från Wilma och Kajsa. Nu vankas det landslagss­pel för alla tre, som annars represente­rar Ulriksdals SK.

– Jag blev chockad att just jag kom med, säger Örbon Tindra Sperling som bara spelat senior-ringette sedan i höstas.

– Men det ska bli väldigt roligt och jag är glad att få chansen. Jag hoppas kunna bidra med fart och snabba passar.

Egentligen är Tindra för ung för VM, men Sverige har fått dispens.

Trion har spelat med ungdomslan­dslaget tidigare, men detta blir alltså det första seniormäst­erskapet för samtliga. Och Sverige kommer dit som regerande bronsmedal­jörer.

– Vi har en stor chans att ta brons igen. USA bli tuffast att slå men vi ska kunna slå alla nationer, fortsätter 19-åriga Kajsa Frankeberg,

Fast inte riktigt alla nationer. Kanada och Finland är så pass överlägsna att de tävlar inbördes om guldet, resten av nationerna kan max vinna brons. Sverige kommer dit med ett par debutanter men har ändå ett starkt lag, menar Sumpantjej­erna. – Vi har många bra spelare och spelare som är bra på olika sätt, säger Tindra och får medhåll av Kajsa. – Jag tycker vi har ett mycket bra lag och det är kul att vi är många från Ulriksdal som är med.

– Det är även kul att min syster Wilma är med, vi spelar som allra bäst tillsamman­s. Och det är kul att få uppleva detta ihop, säger Kajsa.

Den snabba issporten är väldigt liten i Sverige. Egentligen är det bara i Solna, Sollentuna och Järna den på allvar bedrivs. Men i Kana- da, där årets VM går, är den stor. Väldigt stor. Storpublik väntas i VM-matcherna.

– Man blir väldigt peppad av det. I Sverige känner knappt någon till sporten, i Kanada är det jättestort. Det kommer bli en rolig upplevelse och inte något betungande, avslutar Kajsa Frankenber­g.

”I Sverige känner knappt någon till sporten.”

 ??  ??
 ??  ?? lite
lite
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? FÖRSTA. Årets VM blir Tindra Sperling (t v) och Kajsa Frankenber­gs första på seniornivå. Till vardags represente­rar Sumpantjej­erna Ulriksdals SK.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM FÖRSTA. Årets VM blir Tindra Sperling (t v) och Kajsa Frankenber­gs första på seniornivå. Till vardags represente­rar Sumpantjej­erna Ulriksdals SK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden