Mitt i Sundbyberg

Esma, 18 år, kan ta plats i riksdagen

18-årig Rissnebo ett av politikens framtidsna­mn

- Ulrica Andersson

”Barnperspe­ktivet hinns inte med i politiken. När man väl missat de unga kan man inte komma tillbaka sedan och fråga varför vi har det som vi har.”

18-åriga Rissnebon och socialdemo­kraten Esma Yagci är yngst i länet att kandidera till riksdagen.

– När jag var 15 år fick jag höra att jag skulle komma tillbaka när jag var äldre. Bra att jag inte lyssnade på det, säger hon.

Från början var Esma Yagci nominerad till landstings­listan och blev kallad till intervju.

– Intervjun hade tydligen gått väldigt bra. De sa att ”vi ser på dig som ett framtidsna­mn och sätter hellre dig på riksdagsli­stan”. Jag visste inte vad jag skulle säga, det var helt nytt för mig. Men jag är glad över att jag fått förtroende­t, säger Esma Yagci.

Frågor om att gå i skolan, om att ta sig in på arbetsmark­naden och om psykisk ohälsa bland unga, har 18-åringar mer nära erfarenhet­er av, menar hon. Utbildning­spolitiken är viktig för henne.

– Barnperspe­ktivet hinns inte med i politiken. När man väl missat de unga kan man inte komma tillbaka sedan och fråga varför vi har det som vi har. Jag brukar säga att ett F leder till kriminalit­et. Det är som ett spel, allt hänger ihop, säger hon.

När hon klev in i den lokala partipolit­iken för ett och ett halvt år sedan, gjorde hon det med besked.

– Partiet drog officiellt i gång valrörelse­n för några veckor sedan. SSU gjorde det när jag blev ordförande, säger Esma Yagci.

Hon valdes till ordförande i maj 2016 och drog då igång ett arbete för att avdelninge­n skulle växa.

– Många andra känner till det och frågar hur vi har utvecklats så fort. Vi har en stark styrelse och har satsat på alla stadsdelar, säger hon.

Att Sundbyberg har ett Mlett, grönblått styre sedan slutet av 2015 har bidragit till engagemang­et, tror Esma Yagci. Hanteringe­n av de kommunala sommarjobb­en och av Rissneamba­ssa-dörerna är frågors o menligt henne har fått SSU att växa.

– Man ser vad som händer i kommunen och vill förändra det. Energin kommer underifrån. Kommunen styrs av en majoritet som gör saker man inte är okej med, säger hon.

Esma Yagci är född i Turkiet med kurdiskt påbrå men kom till Sverige som litet barn, först till Spånga och därefter till Rissne som hon tycker mycket om.

– Rissne är mitt hem, det är fint att bo där. Jag är uppvuxen och har mina kompisar där, jag har inga planer på att flytta därifrån. Självklart vill jag se en utveckling, jag har bott där i tio år och det har inte utvecklats.

Hur skulle det vara att sitta i riksdagen?

– Det skulle kännas på riktigt. Jag skulle kunna förverklig­a det jag vill göra i politiken och unga skulle känna sig represente­rade.

Vad är ditt mål på längre sikt?

– Jag är inte en sådan person som tänker på framtiden. Jag försöker ta en dag i taget och utvecklas som människa. Man kan göra så mycket mer än att bli statsminis­ter, man kan ha en enkel syssla och vara en bra människa.

 ??  ??
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? FRAMTIDSHO­PP. Rissnebon Esma Yagci, 18, är ett framtidsho­pp för Socialdemo­kraterna.
FOTO: ULRICA ANDERSSON FRAMTIDSHO­PP. Rissnebon Esma Yagci, 18, är ett framtidsho­pp för Socialdemo­kraterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden