Mitt i Sundbyberg

Höjd säkerhet vid mordrätteg­ång

- 070-78 72 078 ulrica.andersson@ direktpres­s.se

Trots en hotbild har rättegånge­n kunnat genomföras, efter de tre morden i Sundbyberg i början av året.

– Sättet de har begåtts på medför att man slår i taket i fråga om straffvärd­e, sa åklagaren Olof Calmvik.

Åklagaren inledde sin slutpläder­ing strax före lunch på tisdagen, i säkerhetss­alen hos Stockholms tingsrätt. Då hade rättegånge­n om de tre morden i Sundbyberg hållit på sedan början av september.

– Tre personer har blivit mördade, under en tidsperiod på drygt sex veckor. Morden har genomförts på ett otroligt grovt och rått sätt, sa åklagaren Olof Calmvik.

Alla morden var oprovocera­de och planerade, enligt honom.

– Sättet de har begåtts på medför att man slår i taket i fråga om straffvärd­e. Vi har svårt att tänka oss allvarliga­re gärningar än de som rätten nu ska pröva, sa han.

En person uppges ha varit drivande vid alla våldsbrott, men enligt åklagaren har gruppen av medmisstän­kta varit helt nödvändig för genomföran­det.

Totalt misstänks nio personer för inblandnin­g i målet, men då även i fråga om andra rubricerin­gar än mord.

– Det är en väldigt omfattande utredning. Flera röda trådar löper genom den, sa Olof Calmvik.

De misstänkta och mordoffren kände varandra. En annan tråd handlar om tillvägagå­ngssätten.

– Morden genomförs inte på ett optimalt sätt. Det finns en plan, men den går ganska omgående fel. Allt är inte ra- tionellt beteende från de tilltalade, säger åklagaren.

Första mordoffret sköts ihjäl i januari. Dagarna innan ska den huvudmisst­änkte ha bestämt sig för att döda honom. Offret sköts först av två av de åtalade männen, i ett garage i Hallonberg­en.

På vägen till Karolinska

sjukhuset skjuts han återigen, då de mordåtalad­e följt efter med bil. Åklagaren hävdar att den huvudmisst­änkte vid det laget hade slängt sitt vapen i ett skogsområd­e, och att det var den andra skytten som avlossade de två dödande skotten mot huvudet.

I början av mars mördades ett par i anslutning till sin bostad i Hallonberg­en. Mannen hade blivit vittne till det första mordet och den huvudmisst­änkte var övertygad om att han pratade med polisen. I förhör har den huvudmisst­änkte berät- tat detaljer om hur han gått tillväga vid knivskärni­ngen.

Den huvudmisst­änkte ska ha använt kvinnan för att få in mannen i lägenheten. Hon ska ha blivit mördad eftersom de annars skulle ha haft ett vittne till mordet på mannen.

Även vid andra tillfällen ska de misstänkta ha försökt tysta vittnen. En person uppges ha fått ett sms om att inte berätta.

En man ska ha blivit misshandla­d av flera av de åtalade. De ska ha fått för sig att han tagit bilder på den huvudmisst­änkta, vid en tunnelbane­station dagen efter det första mordet.

– De är oroliga och visar att de är kapabla att ta till våld för att hindra utredninge­n, sa åklagaren.

Inför rättegånge­n har det funnits en hög hotbild och flera personer har känt oro för sin medverkan, enligt honom.

– Men vi har kunnat genomföra rättegånge­n och vi menar att det har varit väldigt bra.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? SÄKERHET. Rättegånge­n har hållits i säkerhetss­alen som hör till Stockholms tingsrätt.
FOTO: ULRICA ANDERSSON SÄKERHET. Rättegånge­n har hållits i säkerhetss­alen som hör till Stockholms tingsrätt.
 ??  ?? Ulrica Andersson
Ulrica Andersson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden