Mitt i Sundbyberg

Kören sjöng för nyanlända

Gruppen Credo Gospel genomförde en lite annorlunda upplysning­skampanj i lördags i Centrumkyr­kan. Gospel, statistik och en berättelse skulle vittna om verklighet­en för nyanlända.

- Jonas Carlsson

ver 60 miljoner människor är på flykt i världen. Med konserten ville Credo Gospel ge flyktingar­na bakom all statistik ett ansikte.

– Vårt budskap är att mötas över gränser. Alla är lika mycket värda. Det är många som kommit till Sverige från andra länder och de är våra nya grannar och kollegor, säger körmedlemm­en Johanna Litsgård Lebourne.

Med sig under konserten hade de en nyanländ kille från Afghanista­n som fick berätta sin historia om hur han tagit sig till Sverige. Han är i dag 17 år, men var bara 15 när han tog sig från Afghanista­n till Sverige.

– Hans resa var fruktansvä­rd. Ingen kan sitta och vara oberörd av att höra den. När han skulle passera en gräns fick han ligga i en baklucka på en bil med fem andra. Hans revben gick av och han trodde att han skulle dö av kvävning.

De 70-tal åhörarna i Centrumkyr­kan fick höra om att Sverige sades vara ett land där man togs emot väl. Där- för begav han sig hit. Varför han lämnade är tragiskt. Hans pappa dog när talibanern­a sprängde en tankbil med olja som han körde. Då fick hans mamma nog och sade åt honom att fly.

– Förra veckan kom hans mamma och syskon till Sve- rige. Det var helt fantastisk­t, säger Johanna.

Med en berättelse som den här hoppas Johanna att fler får upp ögonen för den situation vi har i Sverige idag.

– Vi hoppas att folk frågar sig hur vi tillsamman­s kan möta de människor som flytt till vårt land. Det behöver ju inte alltid handla om att skänka pengar utan om att bjuda på middag eller en kopp kaffe, det behöver inte vara svårare än så, säger Johanna.

Vårt budskap är att mötas över gränser.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? GOSPEL. Sjöng för nyanländas situation.
FOTO: PRIVAT GOSPEL. Sjöng för nyanländas situation.
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? KYRKAN. Centrumkyr­kan i Sundbyberg där evenemange­t hölls.
FOTO: JONAS CARLSSON KYRKAN. Centrumkyr­kan i Sundbyberg där evenemange­t hölls.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden