Mitt i Sundbyberg

Här lär sig Elias knäcka spelkoden

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@ direktpres­s.se KOMMENTERA ARTIKELN Vad tycker du? Gå in på www.viisundbyb­erg.se och säg vad du tycker!

Klass 6 B på Ursvikssko­lan har fått besök av Barnhack-turnén, som nu åker runt i Sverige för att lära mellanstad­ieelever att bygga egna spel.

Eleven Pooyam Khanloo berättar om sitt spel: I första banan ska spelaren klicka på en svart katt, som går långsamt. För varje gång spelaren träffar katten, med hjälp av sin datormus, får spelaren en poäng.

I nästa bana är det svårare att få poäng. Då ska spelaren träffa ett lejon, som rör sig snabbare i både höjd- och sidled.

Är det svårt att göra spel?

– Det beror på. Det är lätt nu, men om man lägger till mer kanske det blir svårare. Men det är kul i alla fall, säger han.

För honom är det första gången han gör något liknande i skolan. På fritiden spelar han gärna spel men i första hand konsolspel.

– Läxorna är viktigast, men om det inte är träning så spelar jag mycket på fritiden. Tillsamman­s med kompisar är roligast, inte att spela själv, säger han.

Vad tänker du om hur de har gjorts?

– De är mycket mer komplicera­de. Det ser ju väldigt svårt ut, men de som gör dem är ju utbildade.

Alma Zarenoe har fullt upp med att skapa en ny nivå på sitt spel. Där ska det regna ned äpplen, som katten ska fånga med en skål.

Att göra spel tycker hon är kul.

– Det är lite svårt, det är det som är problemet. Äpplets programmer­ing måste skicka ett meddelande till skålen, så att de vet vart de ska, säger hon.

Tänker du på att det är människor som gjort de appar som vi använder?

– Jag tänker inte på det dagligen. Men när man ser och jobbar så här så tänker man kring hur de gjort.

Barnhacket är en satsning av organisati­onen Internetst­iftelsen i Sverige, IIS. ”Att testa programmer­ing ger barn viktig förståelse kring att det faktiskt är människor som bestämmer hur våra tekniska prylar ska fungera”, skriver de.

Ett beslut från regeringen innebär att digitalise­ring ska lyftas upp mer i skolan. Därför besöker IIS 22 skolor i olika kommuner, med syfte att driva på utveckling­en och erbjuda stöd.

– Det blev jättebra. De är lugna, samlade och på banan, säger kursledare­n Lotta Ohlin-Andersson.

Tidigare har

programmer­ing tagits upp på en mer övergripan­de nivå i skolan; nu är det formulerat som krav i läroplanen. Programmer­ing tas upp under matte- och teknik-lektionern­a.

Lotta Ohlin-Andersson vill att eleverna ska förstå varför det är viktigt att lära sig programmer­ing.

– Nu är det lite som att vi börjat mitt i någonting. Det är inte bara roliga timmen med programmer­ing, man måste få tyngd i det..

Föräldrarn­a erbjuds workshops under föräldramö­tena, för att de som inte hängt med lika mycket i den digitala utveckling­en ska få en inblick, berättar läraren Henni Söderberg.

Möjlighete­rna att ge ele- verna tillgång till digitala hjälpmedel, till uppkopplin­g som funkar för alla samtidigt och till fortbildni­ng för lärarna är något som i dag varierar beroende på var i landet man bor.

– Likvärdigh­eten är skev beroende på kommun, en skola för alla känns långt borta, säger Henni Söderberg.

”När man ser och jobbar så här så tänker man kring hur de gjort.”

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? OLIKA. Barnen i Ursvikssko­lan har fått lära sig bygga egna spel. Elias Rasuli (i mitten) har gjort ett spel med en katt. Om det är ett svårt spel? ”Det beror på vilken bana du kommer till”, säger han.
FOTO: ULRICA ANDERSSON OLIKA. Barnen i Ursvikssko­lan har fått lära sig bygga egna spel. Elias Rasuli (i mitten) har gjort ett spel med en katt. Om det är ett svårt spel? ”Det beror på vilken bana du kommer till”, säger han.
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? SPELMAKARE. Ursvikssko­lans 6 B får besök av programmer­ingsskolan Barnhack, som erbjuds av Internetst­iftelsen i Sverige (IIS). Lotta Ohlin-Andersson är kursledare.
FOTO: ULRICA ANDERSSON SPELMAKARE. Ursvikssko­lans 6 B får besök av programmer­ingsskolan Barnhack, som erbjuds av Internetst­iftelsen i Sverige (IIS). Lotta Ohlin-Andersson är kursledare.
 ??  ?? RÅD. Alma Zarenoe får hjälp av Lotta Ohlin-Andersson. Helt lätt är det inte att få spelets äpplen att falla ner i skålen.
RÅD. Alma Zarenoe får hjälp av Lotta Ohlin-Andersson. Helt lätt är det inte att få spelets äpplen att falla ner i skålen.
 ??  ?? UNDERVISNI­NG. Pooyam Khanloo får vägledning av Lotta Ohlin-Andersson.
UNDERVISNI­NG. Pooyam Khanloo får vägledning av Lotta Ohlin-Andersson.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden