Mitt i Sundbyberg

Arvet vi bär med oss

- KRÖNIKAN Jonas Carlsson jonas.carlsson@direktpres­s.se Reporter

Iveckan var det dags för vår granne i öst att fira 100 år som självständ­ig nation. Landet förklarade sig självständ­igt från Ryssland den 6 december 1917 efter den ryska revolution­en. Finland är något som berör mig själv på ett högst personligt plan. Min mamma föddes i Finland, men jag har aldrig själv känt mig särskilt finsk. Kanske beror detta på att mamma flyttade hit vid fem års ålder, har ett svenskt efternamn och att jag inte lärt mig det finska språket.

Men det finns något fascineran­de med att känna till sina rötter. Jag har nyligen börjat släktforsk­a och då väcks såklart nyfikenhet­en även på det förflutna hos min mammas finska sida.

Nyligen kom mitt DNA-test tillbaka där det stod klart och tydligt att jag har 41 procent av mitt ursprung i vad som i dag är Finland. Det finns även forskning på min mammas sida sedan tidigare och jag vet att min mammas morfar stred och dog i finska vinterkrig­et. Det materialet kommer jag definitivt att ta mig en närmare titt på snart.

Men utan att ha tittat närmare på det, kan jag redan i dag se några tecken på det arv jag bär med mig. För precis som många andra finländare, som utsetts till världens mest kaffedrick­ande folk, konsumerar jag åtskilliga koppar om dagen.

Men det finns något fascineran­de med att känna till sina rötter.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden