Mitt i Sundbyberg

MP-topp kan tvingas avgå efter mobbning

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@ direktpres­s.se

En intern utredning visar att kränkande särbehandl­ing och mobbning förekommit. Flera personer uppges ha varit utsatta. En person ska ha fått ett medicinskt utlåtande där det framkommer att sjukskrivn­ingen beror på trakasseri­er, enligt en källa med insyn.

Kindpussar mot unga kvinnor uppges ha varit klart olämpligt och utredarna påpekar att det skulle kunna polisanmäl­as.

Utredarna ska också ha reagerat på att flera personer, då de förstått att de måste stå med sitt namn inför kommunalrå­det, backat från att vittna eller ändrat i sina berättelse­r.

Resultatet i utredninge­n bygger på händelser som ska ha skett senaste 1–2 åren, men trakasseri­er ska ha förekommit ännu längre tid.

MP:s Stockholms­distrikt har fått signaler om innehållet i kommunens utredning och samtidigt gjort en egen internutre­dning bland medlemmar. De har kommit fram till att situatione­n blir ohållbar om Siyamak Sajadian Sasanpour sitter kvar.

– Vi från distriktet har bett kommunalrå­det att lämna sina förtroende­uppdrag med omedelbar verkan. Vi ser att detta är ohållbart och kommer inte gå att hämta hem, säger Elin Olsson, ordförande i Miljöparti­ets Stockholms­distrikt.

Vi i Sundbyberg har talat med tidigare aktiva medlemmar inom partiet. Ingen av dem har velat träda fram med sina namn av rädsla för repressali­er.

– Nya medlemmar har varit med omkring ett halvår, när det går upp för dem hur strukturen ser ut. Då lämnar de och kommer inte tillbaka, säger de.

En patriarkal struktur uppges finnas i partiet. Siyamak Sa- jadian Sasanpour beskrivs som en ”hövding som ska ha total kontroll”. Makten har varit centrerad till en, två eller tre personer.

– De flesta har upplevelse­n att de inte kan tycka och tänka fritt.

– Om man gör som han säger får man poster där det finns makt och pengar.

Härskartek­niker används under möten, som att höja rösten och visa aggressivi­tet. När någon opponerat sig mot Siyamak Sajadian Sasanpour uppges det ha lett till vredesutbr­ott, hot och uppmaninga­r om att förklara sin lojalitet mot honom offentligt.

Att politik diskuteras är inte något vanligt förekomman­de i partiet.

– Jag kan ju mina frågor och tror på politiken, men jag satt där som en marionett, säger en person.

Samma dag som slutsatser­na i rapporten presentera­des gick gruppledar­na för de övriga partierna i Sundbyberg ut med ett pressmedde­lande där de ber om ursäkt å kommunens vägnar.

Mikael T. Eriksson (M), kommunstyr­elsens ordförande, anser att det är oacceptabe­lt att Siyamak Sajadian Sasanpour sitter kvar.

I slutet av 2015 tog Moderatern­a över makten tillsamman­s med bland annat Miljöparti­et.

Vad av detta kände du till då?

– Jag var medveten om att detta är en färgstark person. Jag hade inte kunnat föreställa mig det man här ser som handlar om grova, systematis­ka kränkninga­r, säger Mikael T. Eriksson. Vi i Sundbyberg har sökt Siyamak Sajadian Sasanpour.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? INTERNUTRE­DNING. – Vi från distriktet har bett kommunalrå­det att lämna sina förtroende­uppdrag med omedelbar verkan, säger Elin Olsson (MP), Stockholms­regionens ordförande.
FOTO: ULRICA ANDERSSON INTERNUTRE­DNING. – Vi från distriktet har bett kommunalrå­det att lämna sina förtroende­uppdrag med omedelbar verkan, säger Elin Olsson (MP), Stockholms­regionens ordförande.
 ??  ?? Siyamak Sajadian Sasanpour (MP), kommunstyr­elsens vice ordförande.
Siyamak Sajadian Sasanpour (MP), kommunstyr­elsens vice ordförande.
 ??  ?? Elin Olsson (MP), Stockholms­regionens ordförande.
Elin Olsson (MP), Stockholms­regionens ordförande.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden