Mitt i Sundbyberg

Åklagaren vill se längsta straffet för mord

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Tre personer i Sundbyberg berövades livet i början av året och åtta unga män åtalades för mord. Nu har åklagaren yrkat på fängelsest­raff som motsvarar livstid.

På onsdagen avslutades huvuddelen av den flera veckor långa rättegånge­n, efter att tre personer mördats i Sundbyberg tidigare i år. En ung man sköts ihjäl i slutet av januari; ett par knivdödade­s i början av mars då mannen blivit vittne till skjutninge­n.

Nio personer står åtalade, varav åtta för mord.

En 22-årig man har haft en ledande roll, enligt åklagaren. Han kommer att genomgå en längre rättspsyki- atrisk undersökni­ng efter beslut från domstolen.

9 januari kommer förhandlin­gen att återupptas igen. Vad 22-åringen kan komma att dömas till beror på om han kan avtjäna ett fängelsest­raff eller om han anses vara i behov av rättspsyki­atrisk vård.

För de andra misstänkta har åklagaren Olof Calmvik yrkat på långa fängelsest­raff.

– För samtliga mord hade det för en vuxen person varit fråga om livstid, säger han.

Men då de åtalade inte har fyllt 21 år, kan de inte dömas till längre straff än 14 års fängelse. För tre av dem har Olof Calmvik yrkat just på 14 års fängelse; en fjärde man bör dömas till tolv års fängelse och en femte bör dömas till åtta års fängelse, enligt honom.

För de som var 16 år när brotten begicks har åklagaren yrkat på omkring fem års fängelse.

Hur har detta kunnat hända?

– Det är svårt att ge en enkel förklaring. Vi har ju en person i konstellat­ionen som haft en drivande roll, en typ av ledarfigur, säger Olof Calmvik.

Framförall­t är det ”ledar- figuren”, 22-åringen, som ska ha hamnat i konflikt med mordoffren. Han har i sin tur fått med sig de andra misstänkta på att begå morden, enligt åklagaren.

– Det är ett kompisgäng, de är lojala mot varandra och har ställt upp. Det har även funnits en narkotikah­antering i bakgrunden, säger Olof Calmvik.

Domen kommer att meddelas av tingsrätte­n nästa år, efter att den rättspsyki­atriska undersökni­ngen är klar.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? SÄKERHET. Rättegånge­n har hållits i säkerhetss­alen som hör till Stockholms tingsrätt.
FOTO: ULRICA ANDERSSON SÄKERHET. Rättegånge­n har hållits i säkerhetss­alen som hör till Stockholms tingsrätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden