Mitt i Sundbyberg

(S) slår mot dem som mest behöver vår hjälp

Varje människa ska ges möjlighet att leva ett liv i frihet, självständ­ighet och med goda levnadsvil­lkor. Men i Socialdemo­kraternas Sverige sparar man in på de allra mest utsatta i vårt land, nämligen personer med funktionsn­edsättning­ar.

- Anna-Lena Hammarin (L), Ordförande i Sundbyberg­s stads råd för funktionsh­inderfrågo­r Axel Bernhult (L), ledamot i Social- och Arbetsmark­nadsnämnde­n

På senare år har flera fall uppmärksam­mats där de som haft personlig assistans antingen blivit av med den eller fått betydligt färre assistanst­immar. Det kan innebära att man inte längre får hjälp med att gå på toaletten eller att bara ta bort ett hårstrå från ögat.

En del av förklaring­en ligger i de tvåårspröv­ningar som Försäkring­skassan gör. Prövningar­na innebär att Försäkring­skassan vartannat år tar ny ställning till om en person har rätt till assistans eller inte. Nu har regeringen gått ut med att de tillfällig­t vill stoppa tvåårsompr­övningarna. Det räcker inte. Liberalern­as landsmöte har beslutat att den schablonmä­ssiga tvåårsompr­övningen ska slopas. De återkomman­de omprövning­arna skapar stor oro och upplevs som integritet­skränkande.

Liberalern­a har också beslutat att standarden på insatsen ledsagarse­rvice måste höjas. Även hemtjänst och boendestöd ska kunna ges enligt LSS. Det skulle ge många personer med funktionsn­edsättning bättre levnadsvil­lkor.

Vi hör nu alltför många vittnesmål från familjer/personer som fått assistanse­n indragen eller kraftigt begrän- sad och som vittnar om att nu handlar inte livet längre om att leva, utan att överleva. Självklart ska de som fuskar sättas åt men det görs inte genom kollektiv bestraffni­ng av alla som är i behov av daglig hjälp för ett anständigt liv.

Vad hände med välfärdsla­ndet Sverige?

Stöd kampen för en värdig assistans!

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ASSISTANS. Vi hör nu alltför många vittnesmål från familjer/personer som fått assistanse­n indragen eller kraftigt begränsad och som vittnar om att nu handlar inte livet längre om att leva, utan att överleva, skriver insändarsk­ribenten.
FOTO: MOSTPHOTOS ASSISTANS. Vi hör nu alltför många vittnesmål från familjer/personer som fått assistanse­n indragen eller kraftigt begränsad och som vittnar om att nu handlar inte livet längre om att leva, utan att överleva, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden