Mitt i Sundbyberg

Mobilitets­norm ger färre p-platser

- Claes Skogh

En allt oftare återkomman­de fråga för oss medborgare verkar vara hur vi i Sundbyberg ska få möjlighet att parkera våra bilar. Ett nytt förslag till parkerings­norm, eller som man så fint uttrycker sig i dag, en mobilitets­norm, är under uppsegling i maktens korridorer.

Tydligt är att vår stadsbyggn­adschef Regina Kevius skickat trafikkont­oret på kurs hos tekniska framtidsko­nsulter för att hitta idéer hur man i kommande samhällsby­ggnad ska begränsa antalet parkerings­platser för bilar i Sundbyberg.

Ett litet räkneexemp­el: I planerna för en överbyggna­d av järnvägen, nyprodukti­on med god kollektivt­rafikstand­ard, kommer då att byggas med de så kallade mobilitets­åtgärder som gör att stadens lägre parkerings­tal ska gälla. 1 500 lägenheter planeras, genomsnitt i dag för antalet parkerings­platser (0,7–1,0) för lägenheter mellan 45–70 kvadratmet­er - 1 275 platser, reduceras enligt den nya mobilitets­normen till 450 platser eller 0,3 platser/ lägenhet .

För större lägenheter reduceras antalet platser från 1,0 till 0,4 enligt förslaget. För kontor blir inte situatione­n nämnvärt förändrad, endast en 40-procentig reducering. 100 000 kvadratmet­er bruttoarea ska förses med 500 platser i stället för nu gällande 700.

All parkering ska fastighets­ägare (byggherrar) planera för inne i byggnad eller på byggnadsto­mt. D krav som kommer att ställas vid nyprodukti­on för cykelförva­ring i fastighet, såväl inom- ,som utomhus och till antal är kanske lovvärda, men absolut inte realistisk­a.

Fundera en gång till alla ni politiker som vill oss så väl.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? FULLT. I Lilla Alby är det svårt att hitta parkering.
FOTO: ULRICA ANDERSSON FULLT. I Lilla Alby är det svårt att hitta parkering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden