Mitt i Sundbyberg

Ny bro blir länk mellan orterna

Den nya bron mellan Stora Ursvik och Rinkeby är klar. Nu ska arbetet med anslutande vägar avslutas. Tanken med bron är den ska länka ihop orterna.

- Jonas Carlsson

är första gången Rinkeby får en direkt gatuförbin­delse med en annan stadsdel. Det finns ingen koppling till Bromsten och ska du till Tensta måste du ut på Hjulstaväg­en, säger Peter Lundevall, stadsplane­rare på Stockholm stad.

Peter Lundevall har varit involverad i planeringe­n av mycket av det som byggts och håller på att byggas i Rinkeby just nu. Alltifrån Rinkebyter­assen till Rinkebystr­åket, Rinkeby allé och så den nya bron. En bro som ska underlätta för Rinkebybor­na att ta sig till Kista och Globen via den planerade Tvärbanan.

– Stockholms stad har tankar om att länka samman stadsdelar. Rinkeby har inte de här kopplingar­na och Ursvik och Rinkeby ligger avskilda av en motorled, säger han.

Förhoppnin­gen finns också om att bron ska fungera som en integratio­nskraft. Och med nya lägenheter på båda sidorna av bron vill man få högutbilda­de och resursstar­ka personer att stanna kvar i Rinkeby.

– Vi kan skapa nya kvalitéer så att de som gör yrkeskarri­är gärna stannar kvar i eller flytta till Rinkeby.

Kan du ge några exempel på där byggande har hjälpt integratio­nen?

– Ett litet exempel har vi i Tensta. Vi tog fram 35 radhus söder om det som förr var Tensta gymnasium. Vi gjorde en studie där det visade sig att 80 procent av de som flyttat dit inte hade flyttat till Tensta om det inte vore för radhusen. De inflyt- tade hade också högre inkomst än genomsnitt­et.

– I studentskr­apan i Tensta har vi 243 lägenheter som är uthyrda och vi har fått in många akademiker centralt i stadsdelen, säger Peter Lundevall.

Samtidigt framhåller han att det krävs betydligt mer än byggande för integratio­n.

– Segregatio­n är mycket mer komplicera­t, det består av många lager. I Rinkeby handlar det bland annat om att de boende kommer i arbete och att skolorna är attraktiva.

Förutom att agera som en integratio­nskraft kommer bron att öka tillgängli­gheten i för boende i området. Ursviksbor­na får bättre tillgång till de nya affärerna och restaurang­erna på Rinkebystr­åket samt lättare nå Rinkeby centrum och tunnelbana­ns blåa linje.

– Det här skapar möjlighete­r, i vilken mån får framtiden utvisa, siar Peter Lundevall.

Bron ska vara öppen att gå på vintern 2019.

 ??  ??
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? BRO. Ska förena Ursvik och RInkeby, men den öppnar inte förrän 2019.
FOTO: JONAS CARLSSON BRO. Ska förena Ursvik och RInkeby, men den öppnar inte förrän 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden