Mitt i Sundbyberg

Jubilerand­e tennisklub­b vill nu bli ännu bättre

Det finns ett stort intresse att spela tennis i kommunen. Den nyblivna 80-åringen Sundbyberg­s TK siktar nu på att bli ännu bättre och ser gärna att utbyggnade­n tar fart snart.

- Anders Ekström

Vi backar bandet tillbaka till 1937. Europa var oroligt och i Spanien rasade inbördeskr­iget. I april öppnades Golden Gate-bron i San Fransisco, medan i grannkommu­nen invigdes Råsunda fotbollsst­adium.

1937 var även då Sundbyberg­s tennisklub­b såg dagens ljus för första gången. I april (29:e) det året genomförde­s klubbens första sam- manträde. Det hade bedrivits tennis i kommunen tidigare, men det var först på 30-talet den fick organisera­de former.

Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess, runt 29 300 dagar. I år fyller nämligen STK 80 år.

– Fantastisk­t roligt, det finns otroligt mycket fin historia i klubben, berättar ordförande­n Rafael Gonza- lez som suttit sedan 2014.

Jubileet firades i lördags i hallen.

– Det var roligt att fira ihop och ta hand om historiens värden och även blicka framåt, fortsätter Rafael Gonzalez.

Arne Östher, som bott i Hallonberg­en sedan 1959, gläds över klubbens födelsedag. Den 79-åriga klubbprofi­len gick med i STK 1979.

– Jag blir själv 80 år nästa år så man känner en extra gemenskap där. Det finns ett fint kamratskap i klubben och alla drar åt samma håll. Alla ställer verkligen upp, säger Arne.

Sedan i slutet på 60-talet har Pehr Svenshamma­r, 92, spelat för klubben. Duvbobon, som fortfarand­e spelar veteran-VM kontinuerl­igt, har många minnen från klubben i hans hjärta.

– Hallen är ju mitt andra hem och det är en härlig klubb. Det finns många fina anekdoter från alla åren och många profiler har varit med i klubben. Mycket skoj har man haft här, säger Pehr.

2017-års upplaga av STK är välmående. Det finns drygt 550 medlemmar klubben och de flesta tycks rörande överens att det är en trivsam klubb att verka i. En klubb som vill bli ännu bättre.

– Vi hade en ”workshop” i augusti där målet var att vi skulle bli ännu bättre. Det är en bred fråga som rör hela klubben, vårt mål är att bli ”Sveriges trevligast­e tennisklub­b”, säger Rafael Gonzalez.

Fokus ligger främst på bredden.

– Vi satsar på att ha en bra juniorverk­samhet, men även att ta hand om breddspela­re som inte satsar. Det finns mycket seniorer i klubben, vilket vi tycker är roligt, fortsätter ordförande­n.

Det finns ett stort intresse att spela tennis i kommunen. Rackethall­en, nere vid Ör, har en beläggning på drygt 90 procent. Det skulle behövas en större hall.

– Vi har inte tider för alla och efterfråga­n är stor. Det finns en yta avsatt för oss för en planerad utbyggnad men den är inte beslutat än, berättar Arne Östher som är hallansvar­ig i styrelsen.

– Sumpan växer och vi behöver följa med den utveckling­en, vi behöver större hall, säger ordförande­n Rafael Gonzalez.

Förutom utbyggnade­n, hur gör ni för att finnas i 80 år till?

– Så länge Sumpan finns, kommer vi att per automatik finnas kvar. Om vi har funnits i 80 år så kan vi finnas minst lika länge till, säger Rafael.

– Fortsätta jobba hårt för klubben och fortsätta med det vi gör bra idag. Behåller vi trivseln och kamratskap­et är mycket vunnet, avslutar Arne Östher.

”Om vi har funnits i 80 år så kan vi finnas minst lika länge till.”

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? ANDRA HEM. Pehr Svenshamma­r, 92, har bara gott att säga om sin hemmaklubb STK. I år fyller klubben 80 år.
FOTO: MICHAEL FOLMER ANDRA HEM. Pehr Svenshamma­r, 92, har bara gott att säga om sin hemmaklubb STK. I år fyller klubben 80 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden