Mitt i Sundbyberg

Handlarnas chatt ska minska stölder

Handlarna i Sundbyberg­s centrum arbetar ständigt för att hålla koll på tjuvar. Genom en chattgrupp tipsar de varandra om misstänkta brottsling­ar som rör sig i området.

- FOTO: ULRICA ANDERSSON Ulrica Andersson

Polisen välkomnar trygghetss­atsningen från stadskärne­föreningen och kommunen. Redan nu finns ett privat initiativ för bevakning i centrala Sundbyberg: En chattgrupp för butiksinne­havare.

Sundbyberg­s stadskärne­för

ening och kommunen gör en gemensam satsning på trygghet, för både näringsidk­are och för de som bor och handlar i centrala Sundbyberg.

Sedan tidigare finns privata initiativ: Maria Gander på presentbut­iken Mumma är med i en chattgrupp tillsamman­s med ett 20-tal andra företagare i centrala Sundbyberg.

Där kan de tipsa varandra om någon är ute i oärliga syften.

– Om man ser någon som gör något. Ofta går de runt från butik till butik. Man kan skriva typ ”en dam i vit jacka ska ni ha koll på”, säger hon.

Chattgrupp­en startades för två, tre år sedan.

– Det är rätt så lugnt där, men den är bra när den funkar, säger Maria Gander.

Förutom personer som stjäl, finns det växlingsbe­dra- gare och personer som försöker handla på faktura. En man lurade till sig en mindre summa pengar genom att påstå att det fanns larv i chokladen, berättar hon.

Att hinna ikapp tjuvar som är på väg ut genom butiksdörr­en är inte så lätt för den som arbetar ensam i en liten butik. Även om det finns några varor för stora summor pengar i presentbu-

”När de tog tre doftljus på två dagar blev jag lite less.”

tiken, lyckas tjuvarna hitta saker av intresse.

Hon har till exempel tvingats sätta buntband på doftljusen.

– När de tog tre doftljus på två dagar blev jag lite less, säger Maria Gander.

Vad hoppas du på av satsningen av stadskärne­föreningen och kommunen?

– Poliser och väktare som

går runt vore bra, säger Maria Gander.

Polisen kommer att bjudas in i samband med trygghetss­atsningen, berättar kommunpoli­sen Peter Saarman som uppskattar initiative­t.

Generellt är tryggheten relativt bra i centrala Sundbyberg. Inget sticker ut jämfört med andra kommuner, enligt polisen.

Missbruksp­roblematik­en

på Sundbyberg­s torg har däremot ökat senaste 1–2 åren.

– Den upplevda otrygghete­n är säkert större än den faktiska otrygghete­n. Men problemati­ken på torget spiller över på affärsidka­rna, säger Peter Saarman.

Ica-handlaren på Landsvägen, Mattias Crammer, berättade i förra veckans Vi i Sundbyberg om hur han har påhälsning av tjuvar flera gånger om dagen.

– Vi har haft kontakt med honom periodvis och haft ökad närvaro. Vi har haft som fokus att besöka honom när tillfälle ges. Bland allt annat som ska prioritera­s. Så det kanske inte har varit en så märkbar förändring för honom, säger Peter Saarman.

 ??  ?? VARNAR. Maria Gander är en av 20-talet medlemmar i en chattgrupp där Sundbyberg­sföretagar­e tipsar varandra om misstänkta tjuvar. Hon ser inte någon risk att oskyldiga pekas ut i gruppen. ”Jag skulle aldrig fota någon om jag inte var säker”, säger hon.
VARNAR. Maria Gander är en av 20-talet medlemmar i en chattgrupp där Sundbyberg­sföretagar­e tipsar varandra om misstänkta tjuvar. Hon ser inte någon risk att oskyldiga pekas ut i gruppen. ”Jag skulle aldrig fota någon om jag inte var säker”, säger hon.
 ??  ?? PÅHÄLSNING. Mattias Crammer, Ica-handlare på Landsvägen, har haft flera påhälsning­ar av tjuvar den senaste tiden.
PÅHÄLSNING. Mattias Crammer, Ica-handlare på Landsvägen, har haft flera påhälsning­ar av tjuvar den senaste tiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden