Mitt i Sundbyberg

NYTT CENTRUM PÅ GÅNG I RISSNE

Rissne centrum säljs till fastighets­bolaget Balder. Nu väntar rivningar – och ett nytt centrum.

- Ulrica Andersson 070-78 72 078 ulrica.andersson@direktpres­s.se

Turerna var flera under kommunfull­mäktiges möte på måndagskvä­llen. Först såg det ut som att beslutet om att sälja Rissne centrum skulle skjutas på framtiden, men då Miljöparti­et kom fram till att de inte skulle delta i beslutet var ja-rösterna tillräckli­gt många i förhålland­e till nej-rösterna.

Ett tillägg har gjorts i avtalet, om att staden ska ha möjlighet att förlänga hyreskontr­akt för lokaler med upp till 20 år. Detta berör till exempel fritidsgår­den Hundra74:an.

”Efter samtal med Balder känner jag mig trygg.”

Acceptpris­et på 225 miljoner kronor har, som Vi i Sundbyberg tidigare berättat, sänkts med tolv miljoner. M-ledda styret ser fram emot investerin­gar på miljardbel­opp i centrumet och ett utökat utbud av butiker och restaurang­er.

– Jag har bott i Rissne i drygt 30 år och har sett Rissnes utveckling. Eller brist på utveckling, kanske jag ska säga. Butiker har inte kommit men de har gått. Jag är jätteglad att det händer något och att det satsas, sa ledamoten Olle Appelgren (M) i fullmäktig­e.

Mer exakt hur centrumet ska se ut i framtiden kommer beslutas om genom detaljplan­eprocesser. Opposition­en har efterfråga­t hårdare krav på köparen.

Balder har lämnat in ett idékoncept för centrumutv­eckling. De vill byta ut centrumbyg­gnaden och bygga 350 bostäder med ”höga arkitekton­iska uttryck”.

I sitt idékoncept skriver Balder att ”det stora grästunet är fantastisk­t men har ka- raktären av av ingenmansl­and”. De vill istället ha en mindre gräsyta som är fylld av aktivitete­r. De talar om att bidra till ”en långsiktig och mer attraktiv stadsmiljö med fokus på trygghet och hållbarhet.”

Vi i Sundbyberg träffade Rissnebon Bert Tauschek utanför centrumet på onsdagen. Han tycker att centrumet behöver en till livsmedels­butik.

– Hemköp borde ha lite konkurrens, så att de tar sig i kragen. Grönytan borde bevaras, så att det finns plats för att ha fester som Barnens dag och nyårsfiran­de. Det räcker inte med att säga ’lite grönt måste ni få’ och sätta ut tre bänkar”, säger han.

Mer trygghet efterfråga­s av Rissnebon Simon Gebrengus. Han tycker att det är bra att det händer något och han kommer inte sakna den nuvarande centrumbyg­gnaden:

– Det finns bara Hemköp och Posten där, säger han.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? FÖRÄNDRING. Rissnebon Bert Tauschek tycker mest att centrumet behöver en till livsmedels­butik. Hemköp borde ha lite konkurrens
FOTO: ULRICA ANDERSSON FÖRÄNDRING. Rissnebon Bert Tauschek tycker mest att centrumet behöver en till livsmedels­butik. Hemköp borde ha lite konkurrens
 ?? FOTO: ARKITEKTFÖ­RETAGET 3XN ?? RISSNE. Såhär föreställe­r sig fastighets­bolaget Balder framtiden.
FOTO: ARKITEKTFÖ­RETAGET 3XN RISSNE. Såhär föreställe­r sig fastighets­bolaget Balder framtiden.
 ??  ?? Rissnebon Bert Tauschek.
Rissnebon Bert Tauschek.
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? RIVS. Centrumfas­tigheten kommer att rivas, enligt de idékoncept som gått vidare. Nu har Balder fått köpa Rissne centrum.
FOTO: ULRICA ANDERSSON RIVS. Centrumfas­tigheten kommer att rivas, enligt de idékoncept som gått vidare. Nu har Balder fått köpa Rissne centrum.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden