Mitt i Sundbyberg

Hopp om rekord för julbad

- Jonas Carlsson

På julafton öppnas simhallen för hemlösa och ensamma som erbjuds ompyssling, bad och gemenskap. De ansvariga tror på rekord för julbadet i år.

För sjätte året öppnar Sundbyberg­s simhall upp portarna på julafton för hemlösa och personer som känner sig ensamma under julen. Här blir de väl omhänderta­gna. De blir klippta, får bada, får rena donerade kläder och får någon att prata med.

– Det känns fantastisk­t. I år kommer vi nog slå rekord med både besökare och volontärer. Vi har fått jättebra respons från allmänhete­n, säger Frank Marin, gruppchef för Sundbyberg­s simhall.

Det är speciellt på ett håll han märker av en ökad närvaro.

– Vi kommer få fler frisörer än någonsin. Jag tror vi totalt kommer få över 50 frivilliga personer i år (inklusive frisörer). Vi var 45 frivilliga ifjol och vi brukar alltid vara över 100 besökare, summerar Frank Marin det hela.

Det här brukar vara en väldigt uppskattad dag och det viktigaste med julbadet är kontakten som ensamma och hemlösa får med andra människor. För Frank Marin handlar julbadet om en speciell känsla.

– Det är många som inte har vänner och bekanta som får den där julandan omkring sig, menar Frank Marin.

Det är verkligen julandan som visar sig här. Det är många företag som donerar saker under ”julbadet” just för att det är för en god sak.

– Många företag donerar, men vill inte skylta med det.

Även Svenska kyrkan är inblandad på ett hörn.

– Alla kläder som blir över kör vi till Svenska kyrkan. Så att det kommer till användning till rätt personer. Svenska kyrkan i Sundbyberg bjuder också in till lunch klockan 13 för de som är på julbadet, uppger Frank Marin.

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? JULANDA. Frank Marin ser en stark gemenskap under julafton.
FOTO: JONAS CARLSSON JULANDA. Frank Marin ser en stark gemenskap under julafton.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden