Mitt i Sundbyberg

Annas mål: Ett hem utan sopor

Är det möjligt för en fyrbarnsfa­milj som bor i lägenhet att producera noll avfall? Det är frågan som Anna Rydne försöker ta reda på.

- Patrik Wirén

Det började 2014 med att Anna Rydne läste en bok om kemikalier i badrumsart­iklar och skönhetspr­odukter. Snart började hon rensa i badrumsskå­pen och ungefär samtidigt startade hon bloggen Annas kemtvätt.

– Det var som en sorts dokumentat­ion och ett bra sätt att sprida de här idéerna, berättar hon när vi besöker henne i hemmet på Östermalm där Anna bor med sina fyra barn i åldrarna 2–10 år.

Yngst i hemmet är tvillingar­na Ingrid och Bosse. Med deras ankomst följde snart dagliga sopberg av använda blöjor.

– Så jag testade tygblöjor och det fungerade över förväntan. Tidigare blev det så mycket sopor som man hela tiden måste ta hand om. Jag tyckte det var jättejobbi­gt och äckligt med soppåsar som stod vid dörren och luktade illa, förklarar hon.

Själv tycker Anna inte att det hon gör är särskilt unikt eller krävande. Tvärtom kan hon även se tidsmässig­a vinster med sin livsstil.

– Det är stor skillnad mot förr då jag var tvungen att gå ut med soporna hela tiden. Matrestern­a hamnar i komposten och det räcker att vi går till återvinnin­gen varannan helg med ursköljda mjölkpaket.

Julen är antagligen den tid på året då vi producerar mest sopor. Anna Rydne föreslår därför att vi källsorter­ar extra bra under de kommande veckorna. Ett annat tips är att skippa omslagspap­pret.

– Vi har tygpåsar som vi stoppar ned paketen i. Det är jättetrevl­igt. Man kan även använda dukar eller andra tygstycken. Tidningspa­pper fungerar också för att ge mindre miljöavtry­ck.

Maten då?

– En sak du kan göra är att äta mindre kött. Du måste inte avstå helt, men du kanske kan dra ned på det. Vad gäller resterna som blir över kan du alltid frysa in. Annars är komposteri­ng en bra idé om du har möjlighet.

 ??  ?? Istället för plastburka­r använder Anna Rydne glas.
Istället för plastburka­r använder Anna Rydne glas.
 ??  ?? All plast i köket är utbytt mot trä och metall.
All plast i köket är utbytt mot trä och metall.
 ??  ?? Anna Rydne och hennes barn använder tygservett­er istället för hushållspa­pper.
Anna Rydne och hennes barn använder tygservett­er istället för hushållspa­pper.
 ?? FOTO: LINDA GREN ?? KOMPOST. Anna Rydne har en kompost inomhus, en så kallad bokashi, och en utomhus.
FOTO: LINDA GREN KOMPOST. Anna Rydne har en kompost inomhus, en så kallad bokashi, och en utomhus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden