Mitt i Sundbyberg

Turbulent möte i KF

- Ulrica Andersson

Måndagens kommunfull­mäktigesam­manträde var ett turbulent sådant som inte minst präglades av Miljöparti­ets kris i kommunen. Ledamötern­a tvistade också om försäljnin­gen av Rissne centrum.

Distriktss­tyrelsen i Miljöparti­et, som tagit över lokalavdel­ningen efter att internutre­dningen mot nu avgångna kommunalrå­det Siyamak Sajadian Sasanpour (MP) blivit klar, ville att partiets nämndplats­er skulle vara vakanta till efter ett extra insatt årsmöte i januari.

Bland andra kommunstyr­elsens ordförande, Mikael T. Eriksson (M), stödde distriktet­s linje. Men Miljöparti­ets lokala företrädar­e i fullmäktig­e motsatte sig detta. För att det politiska arbetet i kommunen rent tekniskt ska fungera efter nyår, var de styrande politikern­a tvungna att komma överens. De löste situatione­n genom att gå på de lokala MP-ledamötern­as linje.

Siyamak Sajadian Sasanpour (MP) har tidigare meddelat att han avgår som kommunalrå­d på eget bevåg. På söndagskvä­llen före fullmäktig­emötet beslutade MP:s partistyre­lse att han skulle uteslutas. Det grönblå samarbetet är trots turbulense­n fortfarand­e intakt, menar Mikael T. Eriksson (M).

– Vi uppfattar att det finns en intern diskussion i Miljöparti­et om många frågor och att den måste få ske internt, säger han.

Efter att kommunens internutre­dning mot tidigare MP-kommunalrå­det visat på kränkninga­r och mobbning, har kommunen bedömt att hans passerkort tillfällig­t ska stängas av.

”Det är inte ett beslut som fattas lättvindig­t, utan det görs efter att det framkommer tillräckli­ga skäl”, skriver kommunikat­ionschef Nico Werge i ett mejl till Vi i Sundbyberg.

Lars Lindgren (MP) är kritisk till detta och hävdar att internutre­dningens resultat uteslutand­e bygger på indicier. Ledamötern­as agerande i fråga om att inte ta rapporten på allvar, har fått MP:s distriktss­tyrelse att reagera.

– Vi förväntar oss att samtliga fullmäktig­eledamöter kan acceptera slutsatser­na av rapporten och arbeta konstrukti­vt för att återskapa förtroende­t, säger ordförande Elin Olsson.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? OVANLIGT. MP-ledamoten Lars Lindgren (i svart och vänd mot kameran) meddelade att partiet inte deltog i besluten.
FOTO: ULRICA ANDERSSON OVANLIGT. MP-ledamoten Lars Lindgren (i svart och vänd mot kameran) meddelade att partiet inte deltog i besluten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden