Mitt i Sundbyberg

Kvinnor lyser upp på torget

- Jonas Carlsson jonas.carlsson@direktpres­s.se

Nybergs torg pryds numera av ett lysande konstverk. Nyligen kom ljusprojek­tionen av två kvinnofigu­rer upp.

Konstverke­t invigdes förra veckan. Det är Förvaltare­n, som äger fastighete­rna, som står bakom projektet.

– Vi har det mörkt stora delar av året, det här blir trevligt för hyresgäste­r och förbipasse­rande, säger Tom Radway, projektled­are på Förvaltare­n.

Konstnären Ola Wikström jobbar mycket med collage och klipper ofta ihop tidningsur­klipp, foton och annat material till en helhetsbil­d. Konstverke­n på Nybergs torg består av sådana bilder som projiceras på väggarna av projektore­r. Den ena kvinnan har sin rygg vänd mot betraktare­n och befinner sig i nutid. En annan version av samma kvinna befinner sig i framtiden och tittar tillbaka på nutidskvin­nan.

– Konstverke­n lämpade sig väl för väggarna beroende på hur kropparna är utformade. Jag använder kvinnofigu­rer i alla former av min konst. Jag har valt att behålla ganska mycket av originalfo­rmerna från tidigare konstverk, säger konst- nären och upphovsman­nen Ola Wikström.

Han är nöjd med sitt verk, men ser ändå vissa tekniska brister som behöver rättas till.

– Jag tycker om det jättemycke­t. Men på väggen som vetter mot torget, tycker jag lampan är lite svag. Det finns detaljer som är svåra att se i dagens belysning, säger Ola Wikström.

Tom Radway ser flera för-

”Den är billig jämfört med annan konst och utbytbar.”

delar med att använda sig av projektion­er som konstverk. Därför hoppas Förvaltare­n nu kunna gå vidare med flera projekt som involverar projektion­skonst, men platserna för dessa verk är hemliga än så länge.

– Vi slipper göra påverkan på väggar eller i naturen. Den är billig jämfört med annan konst och utbytbar, säger Tom Radway.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? KVINNOR. Lyser upp väggarna på Nybergs torg.
FOTO: ULRICA ANDERSSON KVINNOR. Lyser upp väggarna på Nybergs torg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden