Mitt i Sundbyberg

Sy-Gunilla stängde butiken

- Ulrica Andersson

Efter flera årtionden är det dags för Gunilla Nykvist att plocka ned Sy-Centerskyl­ten. Förra veckan gick den sista kunden från Landsvägen med en lagad väst.

Gunilla Nykvist började som anställd på Sy-Center 1977 och köpte butiken fem år senare.

– Sedan har jag jobbat själv, i stort sett, i 35 år. Jag är ganska stolt över det, säger hon.

Då hade hon inte sett framför sig att bli kvar så länge i butiken på Landsvägen, men åren har varit bra.

– Jag hittade min plats i livet. Jag har sytt sedan jag var fem, sex år gammal. Jag har väl lite skapargläd­je, är kreativt lagd, säger Gunilla Nykvist.

För henne är det kunderna som gett arbetsgläd­je.

– Vi har brytt oss om varandra. Jag har fått så mycket kramar och blommor nu, jag är så tacksam för all vänlighet som har mött mig de här dagarna, säger Gunilla Nykvist när Vi i Sundbyberg besöker henne på stängnings­dagen.

Från början sålde hon tyger, men har utökat verksamhet­en med sömnadsupp­drag. Ett omväxlande arbete där hon fått göra allt från att sy i knappar till att

sy kuddfodral och gardiner.

Sista kunden Urban Lindell är nöjd med lagningen av sin väst, som han kom för att hämta precis före klockan 15 förra torsdagen. Då

slog butiken igen för gott. Tråkigt, tycker han.

– Då måste jag hitta en ny sömmerska. Det är ju inte bra, de växer inte på träd. I alla fall inte de som är hant- verkare, säger Urban Lindell.

När butiken öppnade såldes mer tyger till kläder. Det mattades av till förmån för heminred ningstyger, någon gång runt 1990-talet.

– En ny generation sydde inte kläder. Det började finnas mycket billiga kläder att köpa, då blev det en förändring, säger Gunilla Nykvist.

Det talas om en växande trend inom textilhant­verk. Men enligt Gunilla Nykvist är det försvinnan­de få personer som syr sina egna kläder nuförtiden. Att laga och lägga upp är det istället många som anlitar någon för att göra.

– Många kan inte och vill inte försöka. Man har råd att köpa sina tjänster; jag ska inte säga att alla har råd, men man har det bättre ställt nu, säger hon.

För ett och ett halvt år sedan flyttade butiken från huset bredvid, eftersom det skulle renoveras. Nu ska en privat fastighets­ägare ta över huset där hon hyr lokal av Förvaltare­n. Gunilla Nykvist bestämde sig för att det var dags att gå i pension, efter att knappt ha lämnat butiken medan hon drivit den.

– Jag hade 14 dagars semester i somras. Men en vecka är lagom, det räcker.

”Då måste jag hitta en ny sömmerska. De växer inte på träd.”

 ??  ??
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? SISTA UTROPET. En sittdyna ska kunden Eva-Kristina Hallstan sy av tyget som säljs billigare på stängnings­dagen. Gunilla Nykvist har drivit Sy-Center i 35 år men nu är det dags för pension.
FOTO: ULRICA ANDERSSON SISTA UTROPET. En sittdyna ska kunden Eva-Kristina Hallstan sy av tyget som säljs billigare på stängnings­dagen. Gunilla Nykvist har drivit Sy-Center i 35 år men nu är det dags för pension.
 ??  ?? SISTA. ”Tråkigt, va? Det är ju min sömmerska”, säger sista kunden Urban Lindell om att Sy-Gunilla stänger ned.
SISTA. ”Tråkigt, va? Det är ju min sömmerska”, säger sista kunden Urban Lindell om att Sy-Gunilla stänger ned.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden