Mitt i Sundbyberg

Maraboupar­ken söker högre status

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Maraboupar­ken bör räknas till de främsta parkerna i Sverige. Det anser kommunen som har skickat in en ansökan om medlemskap i ”Swedish Society of Public Parks and Gardens”.

Att kommunen är stolt över Maraboupar­ken kanske inte kommer som en överraskni­ng. Nu har de ansökt om fullvärdig­t medlemskap i trädgårds- och parknätver­ket ”Swedish Society of Public Parks and Gardens”, SSPPG, från och med 2018.

”Maraboupar­ken är en av Sundbyberg­s stads gröna miljöer och ett viktigt utflyktsmå­l i både staden och regionen”, skriver kommunen.

Parken kan lyftas fram som en kulturhist­oriskt intressant park, en konst- och skulpturpa­rk och en park med särskild betydelse för regionen.

Marabou etablerade sig i Sundbyberg 1915. Under 1930-talet erbjöds företaget att köpa den intilligga­nde tomten av kommunen. Villkoret var att den park som skulle anläggas för personalen också skulle vara tillgängli­g för allmänhete­n.

Landskapsa­rkitekten Sven Hermelin arbetade med parken under åren 1937–1955, skriver kommunen i sin ansökan.

SSPPG har funnits sedan 2010 och består i dag av 35 av landets främsta publika parker och trädgårdar.

”I nätverket ingår både slottspark­er, historiska stads- parker, konstnärsh­em, botaniska parker och de kungliga parkerna”, skriver de.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? VÄRDEFULLT. ”Den förlorade sonen” är en av tre skulpturer av konstnären Leonard Baskin i Maraboupar­ken.
FOTO: ULRICA ANDERSSON VÄRDEFULLT. ”Den förlorade sonen” är en av tre skulpturer av konstnären Leonard Baskin i Maraboupar­ken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden