Mitt i Sundbyberg

SNUSSTOPP INFÖR MINDERÅRIG­A

Kajsa Adenbäck (S) efterlyser bättre koll på kommunanst­älldas snusande, utifrån att vuxna ska vara goda förebilder. Men Jonatan Hager och Jacob Hansson på Ängskolan blir ändå inte inspirerad­e. ”Tobakspoli­cyn bör följas upp”

- Ulrica Andersson

Sundbyberg­s stads alkoholpol­icy förnyades utan några förändring­ar under förra mötet i kommunfull­mäktige. Policyn tar upp regler och förhållnin­gssätt i fråga om både alkohol, tobak och droger.

I ett särskilt yttrande tog Kajsa Adenbäck (S), andre vice ordförande i kulturoch fritidsnäm­nden, upp att kommunen borde ta reda på huruvida anställda snusar inför barn och unga i sin yrkesroll:

”Framförall­t är skol- och förskolepe­rsonal förebilder för våra unga sundbyberg­are och därför är det extra viktigt att även tobaksanvä­ndning sker utom synhåll för barn.”

– Det passar sig inte att använda snus inför minderårig­a i våra lokaler, sa hon under fullmäktig­emötet.

Hon fick då medhåll från kommunalrå­det Maria Bohman Kreij (KD).

Det finns en alkohol- och drogpolicy, där det står att man ska förebygga och mot- verka missbruk. Men man skriver inte så mycket om rökning eller snusande, även om tobak omfattas av policyn, menar Kajsa Adenbäck:

– Rökning är inte ett stort problem, man röker inte inomhus i dag. Men snus är också tobak och beroendefr­amkallande.

För snusets del handlar det inte om att direkt orsaka omgivninge­n fysiska skador, så som passiv rökning gör.

– Även om det inte påverkar omgivninge­n fysiskt, så anammar man vad personalen gör. De är personer som man faktiskt ser upp till. Om de ständigt går omkring med prillor i munnen, så påverkar det ens sätt att se på snuset.

På kultur- och fritidsför­valtningen finns det en nolltolera­ns mot tobak, där det är sagt att man inte ska röka eller snusa på arbetstid. Att personalen inte snusar inför barn och unga i någon av kommunens verksamhet­er är önskvärt.

Policyn bör följas upp, anser Kajsa Adenbäck.

– Hur kan vi hjälpas åt att visa handlingsk­raft, att detta ska man inte hålla på med?

Jonatan Hager och Jacob Hansson, åttondekla­ssare på Ängskolan, tycker inte att det gör något om personalen snusar.

– Vi har märkt när de gör det, men det spelar ingen roll, säger Jacob Hansson.

Själva skulle de inte kunna tänka sig att börja, när de har åldern inne om några år.

– Nej, aldrig! Det ser äckligt ut, säger Jonatan Hager.

”Hur kan vi hjälpas åt att visa handlingsk­raft.”

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? ÄCKLIGT. Åttondekla­ssarna Jonatan Hager och Jacob Hansson inspireras inte av att skolans personal snusar.
FOTO: ULRICA ANDERSSON ÄCKLIGT. Åttondekla­ssarna Jonatan Hager och Jacob Hansson inspireras inte av att skolans personal snusar.
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? ÄCKLIGT. Åttondekla­ssarna Jonatan Hager och Jacob Hansson inspireras inte av att skolans personal snusar.
FOTO: ULRICA ANDERSSON ÄCKLIGT. Åttondekla­ssarna Jonatan Hager och Jacob Hansson inspireras inte av att skolans personal snusar.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FÖREBILDER. Skol- och förskolepe­rsonal bör vara förebilder för våra unga och undvika användning av tobak utom synhåll för barnen.
FOTO: MOSTPHOTOS FÖREBILDER. Skol- och förskolepe­rsonal bör vara förebilder för våra unga och undvika användning av tobak utom synhåll för barnen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden