Mitt i Sundbyberg

Barn måste våga berätta om sexuella övergrepp

Varje år begås ett antal sexuella övergrepp mot barn i Sverige. Så även i Sundbyberg, där till exempel flera anmälninga­r sedan tidigare riktats mot en förskolevi­karie, vilket de lokala medierna skrivit om. Uppropet #kidstoo vill uppmärksam­ma barn som bliv

- ”Ingen känner en förövare men alla känner ett offer”

Enligt läro- och skollagen (2010:800) är det förskolans skyldighet att se till att barnen är i en säker och trygg miljö. Vi har lämnat våra barn i andras händer i tron att de är på en trygg plats. Våga se, våga agera! Under 2016 anmäldes 9 364 sexualbrot­t mot barn. Av dessa resulterad­e 738 i en fällande dom. Varje dag läggs det ner 24 utredninga­r, det är 8 117 om året. De läggs inte ner för att polisen kommit fram till att övergrepp ej ägt rum, eller ”vad som skett och inte skett”, utan för att man gör bedömninge­n att det förmodlige­n inte kommer att gå att bevisa i rätten. Detta är två helt olika saker. Det enda rättsväsen­det har sagt är att bevisen troligtvis inte räcker för en fällande dom. Trots att förskolevi­karien i ett fall erkände i förhör. Den vuxnas utsaga väger alltid tyngre än barnens.

För att en utredning ska leda vidare krävs det oerhört mycket av ett litet barn i form av förmåga att beskriva tid, plats och hur det påstådda brottet ska ha skett. Barnen förväntas berätta i minsta detalj och utan hjälp av ledande frågor. Barn i förskoleål­dern har inte förmågan att skilja bland timmar, dagar, månader vilket blir en omöjlig ekvation. De skl försöka berätta om skrämmande, kränkande och skamliga sexuella över- grepp där de dessutom blivit hotade att inte berätta. Allt detta ska barnen berätta för en för dem okänd förhörsled­are, redan under första eller andra förhörstil­lfället, dessutom utan en anhörigs sällskap. De poliser som har genomfört barnförhör­en är beundransv­ärda. Utifrån svåra omständigh­eter lyckas de skapa en förtroende­full och trygg atmosfär för barn, men om barnen inte har förmåga att återge en tydlig berättelse som helst ska gå i en kronologis­kt tidsföljd så leder utredninge­n inte vidare.

När ska rättsväsen­det ta hänsyn till dessa faktorer och de utsatta barnens mående?

Fortfarand­e vaknar våra barn skräckslag­na på nätterna med mardrömmar och panikånges­t som påminner dem om det hemska de har varit med om, plågsamma och skrämmande minnen.

 ??  ??
 ??  ?? UTSATTA BARN. #kidstoo vill synliggöra sexualbrot­t mot barn i hemmen, förskolor/skolor och på de platser där barn vistas samt allt om sker på internet med de allra yngsta.
UTSATTA BARN. #kidstoo vill synliggöra sexualbrot­t mot barn i hemmen, förskolor/skolor och på de platser där barn vistas samt allt om sker på internet med de allra yngsta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden