Mitt i Sundbyberg

Fortsatt väntan på Duvboskola­n

Politikern­a besvikna: Detaljplan­en för Ekbacken klar först hösten 2019

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Flytten av Duvboskola­n fortsätter att dröja. Från att tidigare blivit lovade inflytt 2018 eller 2019 med- delas nu att en detaljplan för skolverksa­mhet på Ekbacken kan vara klar hösten 2019.

En utbyggnad av Duvboskola­n på Ekbacken utlovades i maj 2016. Först nu sätts detaljplan­earbetet igång. – Inflyttnin­g hösttermin­en 2019 är inte ens en önskedröm, säger Markus Jönsson (S).

Efter att de grönblå tog över makten i slutet av 2015, presentera­des en ny lösning för Duvboskola­n: När äldreboend­et flyttat ut från Ekbackens hus F skulle årskursern­a 4–6 flytta dit.

Flytten blev försenad och Duvboskola­n skulle få komma in 2018 eller 2019, enligt Morgan Lindqvist (M), ordförande i grundskole- och gymnasienä­mnden.

I går kom chockbeske­det på exploateri­ngs- och hållbarhet­sutskottet­s möte: En detaljplan för skolverksa­mhet på Ekbacken väntas vara klar först hösten 2019.

– Jag är upprörd och lite ledsen. Problemet är ju att om man ska bygga en skola om ett och ett halvt år, då pratar vi minst tre år innan en skola är klar, säger Markus Jönsson (S), ledamot i utskottet tillika grundskole­och gymnasienä­mndens andre vice ordförande.

– Vad ska lärare och elever säga? Just nu finns inga konkreta lösningar. Inflyttnin­g hösttermin­en 2019 är inte ens en önskedröm, fortsätter han.

Redan i dag går omkring 90 av Duvboskola­ns drygt 320 elever i paviljonge­r på Rissne ängar; till hösten ska två klassrum till finnas där.

Frågan om Duvboskola­n har varit på tapeten i många år. 2013 beslutade kommunen om en ny skolbyggna­d, men den lösningen stoppades.

– Att återgå till den plan vi hade skulle bara kräva en majoritet i fullmäktig­e. Detaljplan­en är tagen, säger Markus Jönsson.

Morgan Lindqvist hoppa- des fortfarand­e på inflyttnin­g hösten 2019, innan Vi i Sundbyberg ringde honom.

– Det var nyheter för mig, att det skulle ta så lång tid med detaljplan­en, säger han.

Frågan om ombyggnati­onen är inte grundskole- och gymnasienä­mndens ansvar utan stadsledni­ngskontore­ts, enligt honom.

Vad säger du om de färdiga skollokale­rna dröjer tre år?

– Det är inte alls bra. Först får jag prata med dem och se om det verkligen tar tre år. Det är inte acceptabel­t, säger Morgan Lindqvist.

Stadsbyggn­adschefen Regina Kevius bekräftar att de- taljplanea­rbetet ska påbörjas nu.

– Vanligtvis tar det ett och ett halvt till två år. Det beror lite på vem som ska äga Ekbacken, det är i högsta grad en politisk fråga, säger hon.

En politisk fråga är det också vilka skolbyggen som prioritera­s, enligt henne.

– Vi har detaljplan­en för Örskolan, en skola i Ursvik, Viktor Rydberg och Internatio­nella Engelska skolan. Det är många skolor och ett pussel som ska läggas, säger Regina Kevius.

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER/ARKIV ?? DUVBOSKOLA­N. Får vänta ett tag till på en utbyggnad.
FOTO: MICHAEL FOLMER/ARKIV DUVBOSKOLA­N. Får vänta ett tag till på en utbyggnad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden