Mitt i Sundbyberg

(M)inoritetss­tyre efter avhopp i Miljöparti­et

Ledamötern­a i MP lämnar partiet

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Moderatled­da koalitione­n styr inte längre i majoritet. Samtliga ledamöter för Miljöparti­et har lämnat partiet.

Utöver redan uteslutna tidigare gruppledar­en Siyamak Sajadian Sasanpour, har fler ledamöter lämnat Miljöparti­et. Detta innebär att Mledda koalitione­n styr i minoritet.

Under onsdagen meddelade Lars Lindgren, ordförande i byggnads- och tillstånds­nämnden, i ett mejl att alla folkvalda för MP har lämnat partiet. Detta i protest mot distriktss­tyrelsens agerande. ”Det är en stor grupp med mycket erfarenhet som har påverkat Sundbyberg­s politik under lång tid och kommer fortsätta göra det även framöver”, skriver han.

Distriktss­tyrelsen tog över lokalavdel­ningen i samband med att kommunens internutre­dning mot Siyamak Sajadian Sasanpour blev klar och visade på arbetsmilj­öproblem mot kommunanst­ällda.

Mikael T. Eriksson (M), kommunstyr­elsens ordförande, sa samma dag innan han kände till de senaste turerna att:

– Det normala är att Sundbyberg styrs av en minoritet. Vi kommer även framöver försäkra oss om att de förslag vi lägger fram till kommunfull­mäktige har en majoritet som inte röstar emot, säger han.

När han nåtts av beskedet på onsdagseft­ermiddagen kommentera­r han:

– Vi har en politisk överenskom­melse med Miljöparti­et som vi kommer hedra. Vi ska se till att det riktiga Miljöparti­et har fortsatt inflytande på beredning och utformning av ärenden.

De MP-ledamöter som lämnar partiet, oavsett om detta sker frivilligt, har rätt att sitta kvar i fullmäktig­e som vildar. Men Mikael T. Eriksson tycker ändå att de bör lämna och ersättas av andra personer.

– Att mandat ockuperas av folk som borde avgå är moraliskt inte riktigt, säger han.

Själv vill han lyfta fram den ändring i arvodesreg­lementet, som leder till att Siyamak Sajadian Sasanpour kommer att förlora sitt arvode som vice kommunstyr­elseordför­ande om han inte självmant avgår från posten.

Tiden för honom går ut när kommunfull­mäktigemöt­et startar på måndag. Om han inte har avgått då kommer fullmäktig­e besluta att hans arvode dras in. Det- ta är alla andra sju partier överens om, enligt Mikael T. Eriksson.

Ännu en förändring av det parlamenta­riska läget har skett i och med ett avhopp från Sverigedem­okraterna. Ledamoten Ulf Landström har lämnat SD för att sitta kvar som vilde, men har blivit medlem i Centerpart­iet och kommer att rösta med dem.

– Min politiska bana började i Centerpart­iet 1965, sedan gick jag över till Moderatern­a efter tio år ungefär, säger Ulf Landström som har suttit i fullmäktig­e för SD sedan 2010.

”Det normala är att Sundbyberg styrs av en minoritet.”

 ??  ??
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? LUGN. Mikael T. Eriksson (M), kommunstyr­elsens ordförande, tog ett eventuellt minoritets­styre med ro när Vi i Sundbyberg träffade honom på onsdagen vid lunchtid.
FOTO: ULRICA ANDERSSON LUGN. Mikael T. Eriksson (M), kommunstyr­elsens ordförande, tog ett eventuellt minoritets­styre med ro när Vi i Sundbyberg träffade honom på onsdagen vid lunchtid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden