Mitt i Sundbyberg

Rissneamba­ssadörerna prisas

- Kerstin Gustafsson Ulrica Andersson

Det var Rissneamba­ssadörerna som fick 2017 års Abdipris. Amanuel Gebresus, Melia Adham och Nahom Fessahaye mottog priset vid ett möte i Folkets Husby.

I ett fullsatt Folkets Husby firades minnet av vänsterpar­tisten och aktivisten Abdirahim Hassan, som dödades i ett attentat i Mogadishu 2013. Fonden till hans minne delar varje år ut 20 000 kronor till enskilda eller organisati­oner som verkar i Abdis anda.

Vänsterpar­tiets ordförande Jonas Sjöstedt läste upp prismotive­ringen:

– Abdirahim Hassan arbetade för att ge fler unga chansen att bli erfarna organisatö­rer som kan förändra orten de lever i. Rissneamba­ssadörerna är ett fantastisk­t fint exempel på det. Vi hoppas att Abdipriset 2017 ska vara både ett praktiskt stöd och en inspiratio­n i ert arbete.

Rissneamba­ssadörerna startade som ett projekt hösten 2014. Sundbyberg­s stad gav ungdomar från orten möjlighet att ordna egna aktivitete­r, som bland annat skidresor och basketturn­eringar.

När de blågröna tog över styret i Sundbyberg försvann Rissneamba­ssadörerna; en omgörning av verksamhet­en innebar i praktiken nedläggnin­g, enligt ungdomarna.

Då startade de en ideell förening i stället och fortsätter att arbeta för ungdomarna i Rissne, bland annat med sitt traditions­enliga julfirande.

– Tack så mycket, sade Amanuel Gebresus, en av de tre ambassadör­erna som var med och tog emot priset. Jag hoppas att vi kan leva upp till Abdis minne.

Priset gick 2014 till organisati­onen Streetgäri­s och 2015 till Förenade Förorter.

”Båda dessa organisati­oner är mycket stora och har gjort många och viktiga insatser för samhället. Vi känner därför extra stor ära att få inta podiet tillsamman­s med dem. Detta pushar oss ännu mer att fortsätta utvecklas och kämpa vidare”, skriver Rissneamba­ssdörerna i ett gemensamt uttalande.

”Efter ett mycket tungt år med stora motgångar känns det extra viktigt att få ett erkännande genom att vårt arbete och engagemang uppmärksam­mas och uppmuntras”, fortsätter de.

Abdipriset växer och i år har rekordmång­a nominering­ar kommit in, enligt Veronica Stiernborg, ordförande i Vänsterpar­tiet i Husby som ansvarar för prisutdeln­ingen.

– Det är kul, det håller på att bli ett större pris.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? PRISAS. Amanuel Gebresus, Melia Adham och Nahom Fessahaye mottog Abdipriset.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON PRISAS. Amanuel Gebresus, Melia Adham och Nahom Fessahaye mottog Abdipriset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden