Mitt i Sundbyberg

Livstid för mord i Hallonberg­en

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

En 22-årig man döms till livstids fängelse för tre mord, som togs upp under samma rättegång under hösten. Totalt har fem personer dömts för mord.

Tre personer, en ung man och ett par, dödades i Hallonberg­en i början av förra året. Den 170 sidor långa domen meddelades av Solna tingsrätt på tisdagsför­middagen nu i veckan.

En 22-årig man är ensam om att dömas för alla tre morden. Efter att en rättspsyki­atrisk utredning visat att han inte hade en allvarlig psykisk störning, kan han dömas till fängelse och åklagaren har fått gehör för sitt yrkande om livstid.

En ung man sköts ihjäl i slutet av januari. Först sköts han vid ett garage i Hallonberg­en och dödades på väg till Karolinska sjukhuset. För det mordet döms även en 21-årig man, då han körde bilen som jagade den bil i vilken offret kördes till sjukhuset. Påföljden blir 12 års fängelse.

En 20-årig man döms till 10 års fängelse för mordet, då han hjälpte till att lokalisera offret efter att han lämnat garaget i Hallonberg­en.

Tre åtalade, en 17-åring, en 19-åring och en 20-åring, frikänns från detta mord.

En 21-årig man frikänns också från mordet i januari, men döms för ett av morden i början av mars, då ett par angreps i och vid sin bostad i Hallonberg­en.

22-åringen knivskar paret till döds. 21-åringen och 17-åringen döms för medhjälp till mord respektive grovt vållande till annans död då de hindrat kvinnans flyktväg. De två sistnämnda döms för mord i fråga om mannen, eftersom de brukade våld mot honom i samband med att han dödades.

21-åringen döms till 14 års fängelse och 17-åringen till tre års sluten ungdomsvår­d.

Åklagarens teori är att paret dödades eftersom mannen blivit vittne till mordet i januari, men något motiv har inte gått att bevisa.

22-åringen som döms för alla tre mord, nekar till mordet på den unge mannen i januari.

Han har i ett mer än fyra timmar långt polisförhö­r, berättat om vapnet som slängdes ned och senare hittades i Karlbergsk­analen. Han har även uppgett i vilket förråd i Hallonberg­en som vapen förvarades, något som visade sig stämma. Han har även berättat att han knivdödade paret i mars. Under rättegånge­n har 22-åringen sagt att han i förhöret ”bara snackar en massa skit” och att tanken var att göra inbrott hos paret.

De som döms för mord ska även betala skadestånd till offrens anhöriga.

”De som döms för mord ska även betala skadestånd.”

 ??  ?? HITTAT. På tredje dagen hittade dykare ett vapen som använts vid mordet i januari. Vapnet låg på två meters djup intill ett av Essingeled­sbrons brofundame­nt.
HITTAT. På tredje dagen hittade dykare ett vapen som använts vid mordet i januari. Vapnet låg på två meters djup intill ett av Essingeled­sbrons brofundame­nt.
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? AVSPÄRRAT. Polisen larmades till Hallonberg­en där två personer mördades i mars.
FOTO: JONAS CARLSSON AVSPÄRRAT. Polisen larmades till Hallonberg­en där två personer mördades i mars.
 ?? FOTO: POLISEN ?? BESLAG. Vapen och ammunition hittades i ett förråd i Hallonberg­en.
FOTO: POLISEN BESLAG. Vapen och ammunition hittades i ett förråd i Hallonberg­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden