Mitt i Sundbyberg

Skyddszon på KS efter skjutninga­rna

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

I samma stund som polisen får larm om en skjutning upprättas en buffertzon vid Karolinska sjukhusets akutmottag­ning. Den nya taktiken sattes på prov vid dödsskjutn­ingen i Rissne för snart två veckor sedan.

I augusti förra året sköts två yngre män vid ett bråk i Östberga. Fyra minuter efter att ambulansen stannat vid Karolinska­s vuxenakut i Solna samlades anhöriga och vänner till offren utanför akuten.

– Det spreds en felaktig bild att flera hotfulla personer tog sig in på akuten. De som försökte ta sig in avvisades. Mer än så var det inte, säger Anna Jansson, funktionso­mrådeschef på akut- mottagning­en i Solna.

Vid en ny skjutning en vecka senare satte polisen upp spärrar 50 meter från akutens entré och kontroller­ade alla som ville passera.

Efter händelsern­a har polisen i samarbete med Karolinska upprättat nya rutiner. I samma ögonblick som larmet går om en skottlossn­ing skickas polispatru­ller både till brottsplat­sen och Karolinska­s akutmottag­ning. Polisen upprättar en buffertzon utanför akuten och bara de närmast anhöriga till offret släpps förbi.

– Vid den senaste skjutninge­n i Rissne var polisen till och med på plats före ambulansen, säger Anna Jansson.

Carl Magnus Rutherfalk

är chef för säkerhetsl­edningen på Karolinska. Han tycker det nya systemet fungerar bra.

– Det är viktigt att polisen hinner bygga upp ett skydd innan ambulansen kommer. Vi på sjukhuset klarar inte av att hantera extrema situatione­r. Det är po-

lisens uppgift att skydda sjukhuset, säger han.

I december genomgick personalen en utbildning hos polisen. Dessutom finns sjukhusets egna ordningsva­kter numera på plats på akuten dygnet runt.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? SPÄRR. Vid skottlossn­ingar upprättar polisen en buffertzon på säkert avstånd från akuten.
FOTO: LEIF OLDENBURG SPÄRR. Vid skottlossn­ingar upprättar polisen en buffertzon på säkert avstånd från akuten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden