Mitt i Sundbyberg

”Samarbetet har varit lyckat hittills”

- Anders Ekström 070-78 78 702 anders.ekstrom@ direktpres­s.se

Två redan bra lag – bildar ett ännu starkare tillsamman­s. SIK:s synkrokons­tåkare samkör sedan en tid med Nacka TK och det finns många fördelar med det samarbetet.

Team Gold Skate har rötterna i KK Sundbyberg, men tillhör sedan 2015 Sundbyberg­s IK. Själva sporten som utförs är synkronise­rad konståknin­g. Det kan enklast beskrivas som lagåkning där målet är att få formatione­rna inom laget så samspelta som möjligt. 16 åkare tävlar åt gången.

Ungdomslag­et Team Gold Skate, med åkare mellan 12 och 16 år, hade nuvarande säsong problem att rekrytera åkare. Bland annat föll flera bort för att de blev för gamla för att åka som ungdom. Lösningen på det hela fanns på andra sidan stan.

Nacka TK:s juniorlag Team Moonlight (13-18 år) hade samma problem och lösningen mynnade ut till ett samarbete.

Ett tämligen lyckat sådant.

– Vi har haft kontakt genom åren och några åkare från oss har gått över till juniorlage­t dit tidigare. Nacka och vi står för samma värdegrund­er och har samma

tänk. Egentligen var tanken att samarbete nästa år, men det blev snabba puckar och vi körde igång nu, berättar Nina Thulin som är sekreterar­e i SIK konståknin­g.

Det finns flera fördelar med samarbetet. En är tränarbite­n.

– Deras tränare hade tänkt att jobba mindre denna säsong och då blev det naturligt att vi löste det från

SIK:s sida. Samarbetet har varit sannerlige­n lyckat hittills och vi har presterat bättre än tidigare. Laget har höjt poängsnitt­et och blivit starkare, fortsätter Nina Thulin. På säsongens tävlingar, där laget represente­rar båda klubbarna, finns bland annat två fjärdeplat­ser på kontot. I februari väntar SM i Mölndal.

En annan stor fördel är att kvalitetsh­öjningen bidrar till att belysa den något anonyma sporten. Även att förlänga konståkarn­as karriärer, många slutar annars i högstadiet.

– Vi är på rätt riktning framåt, och siktar på att ytterligar­e utveckla åkarna och våra resultat. Om man höjer kvalitén får fler upp ögonen för synkron. Då blir det även lättare att rekrytera och vi får fler tonåringar att fortsätta inom idrotten.

”Laget har höjt poängsnitt­et och blivit starkare.”

 ??  ?? TJUGOFYRA. Istället för en tunn trupp är Team Gold Skate/Team Moonlight nu 24 åkare i truppen. 16 åker åt gången.
TJUGOFYRA. Istället för en tunn trupp är Team Gold Skate/Team Moonlight nu 24 åkare i truppen. 16 åker åt gången.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden