Mitt i Sundbyberg

Utreder bättre cykelmöjli­gheter

- Ulrica Andersson

De som cyklar genom Lilla Ursvik, samt till och från stadshuset, ska få det lättare i framtiden. Detta hoppas kommunen som nu lägger 700 000 kronor på förstudier.

Två beslut om förstudier inför att anlägga cykelbanor togs på senaste mötet i stadsmiljö- och tekniska nämnden.

Den ena cykelbanan är tänkt att underlätta cykling till och från stadshuset.

”Det finns i dagsläget ingen anslutande länk mellan cykelbanan utanför stadshu- set och anslutande cykelbanor från norra Milstensvä­gen samt längs Madenvägen”, står i beslutsund­erlaget.

Att anlägga en ny cykelbana här skulle främja tvåhjulig trafik mellan Ursvik, Hallonberg­en och övriga Sundbyberg, enligt kommunen.

Längs med Ursviksväg­en i Lilla Ursvik skulle det också behövas förbättrad­e möjlighete­r till cykling, enligt nämnden.

Vägen är smal med många cyklister och dessutom busstrafik, konstatera­r kommunen. Där befinner sig de barn och unga som är på väg till Ursviks motionsomr­åde, såväl som pendlingsc­yklister då det är en snabb väg mellan Hallonberg­en och Stora Ursvik.

Men just att vägen är smal hindrar att en vanlig cykelväg anläggs, enligt kommunen som vill titta närmare på att göra om Ursviksväg­en till en cykelgata. Det skulle innebära att bilar och bussar behöver ta mer hänsyn till cyklister.

700 000 kronor kommer att läggas på dessa förstudier. Återrappor­tering väntas ske hösten 2018.

Under samma möte har Socialdemo­kraterna lämnat in ett ledamotsin­itiativ om att förbättra säkerheten för cyklister på Karlavägen. Lösningen som föreslås är att införa stopplikt från alla håll i korsningar­na.

Detta skulle även förhin- dra att vägen genom Duvbo används som smitväg när järnvägen grävs ned, enligt ledamoten Per Völker (S).

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON/ARKIV ?? GENT. Många cykelpendl­are nyttjar vägen genom Lilla Ursvik.
FOTO: ULRICA ANDERSSON/ARKIV GENT. Många cykelpendl­are nyttjar vägen genom Lilla Ursvik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden