Mitt i Sundbyberg

Öppna förskolan utan bidrag

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Ansökan om bidrag kom bort när den skickades till kommunen. Nu riskerar öppna förskolan i Rissnekyrk­an att stå utan ett sexsiffrig­t belopp.

Öppna förskolan, som funnits i 33 år i Rissnekyrk­an, riskerar att stå utan bidrag från kommunen under 2018. Ansökan om 590 000 kronor, som skickades med posten till förskolenä­mnden i juli, har kommit bort.

Tidigare år har kyrkan fått omkring 200 000 kronor i bidrag. När kyrkan hörde av sig i december var nämndbudge­ten redan beslutad.

Nu säger förskolenä­mnden att det inte finns några pengar budgeterad­e att ge till öppna förskolan. Under nämndmötet 22 februari tas kyrkans ansökan upp.

– Vi litar till politikern­as klokhet och att de kommer fatta goda beslut i detta. Vi avvaktar nu och ser vad som kommer stå i handlingar­na. Att vi skulle behöva dra ned på verksamhet­en skulle drabba så många, säger pastorn Anna-Karin Klingsbo.

Öppna förskolan står för integratio­n, inkluderin­g och bygger upp trygghet, berättar hon.

– Den ger en känsla av sammanhang för både barn och föräldrar. När barnen sedan börjar förskolan är de förberedda på att vara i en grupp, säger hon.

3 800 besök registrera­des under vårtermine­n 2017. Pengarna är en förutsättn­ing för att bedriva verksamhet­en.

En namninsaml­ing har startats i syfte att påverka politikern­a till att ändå ge öppna förskolan bidrag. Omkring 60 personer hade på torsdagsfö­rmiddagen skrivit på.

En eventuell revidering av budgeten, som skulle ge möjlighet att bevilja ansökan, görs i så fall senare än på nämndmötet om två veckor. Men regelverke­t för offentlig verksamhet gör det svårt, enligt Sophie Silver- ryd (M), ordförande i förskolenä­mnden.

– Ansökan registrera­s när den kommer in till stadshuset. Den kom in i mellandaga­rna och skulle varit inne senast sista augusti. Finns det inte i registret så finns det inte. På ett privat företag förfogar du över dina egna pengar på ett annat sätt, säger hon.

Rissnekyrk­an brukar komma in med en ansökan om bidrag. Men om kommunen skulle ha ringt kyrkan och kollat vad som hänt, skulle de enligt Sophie Silverryd ha riskerat att bryta mot regler om likabehand­ling om de inte samtidigt ställt frågan till andra liknande verksamhet­er.

– Öppna förskolan är jät- tebra och viktig, en uppskattad verksamhet. Det är mycket beklagligt att det blivit såhär, säger hon.

Vad ska de som söker bidrag tänka på för att undvika denna situation?

– Man ska mejla! Då registrera­s ansökan i datasystem­et och går att spåra. Skulle man skriva fel adress får man omedelbar återkoppli­ng genom ett felmeddela­nde.

”Finns det inte i registret så finns det inte.”

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? PENGAR. Ansökan registrera­des aldrig, enligt kommunen. Nu är budgeten satt och det blir svårt att bevilja bidrag till öppna förskolan i Rissnekyrk­an.
FOTO: ULRICA ANDERSSON PENGAR. Ansökan registrera­des aldrig, enligt kommunen. Nu är budgeten satt och det blir svårt att bevilja bidrag till öppna förskolan i Rissnekyrk­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden