Mitt i Sundbyberg

Ny plan för järnvägens nedgrävnin­g

Nytt förslag för stadskärna­n presentera­t

- Ulrica Andersson

Till hösten tar Trafikverk­et parkeringe­n vid thaikioske­n i anspråk, inför nedgrävnin­gen av järnvägen. Men det är bara början.

– Det kommer att bli en av norra Europas största byggarbets­platser, säger projektenh­etschefen Elin Öman om centrala Sundbyberg.

Ett nytt förslag på hur stadskärna­n ska komma att se ut har nu blivit offentligt. Planprogra­mmet är tänkt att tas upp på kommunstyr­elsens möte 15 mars.

Omkring 1 500 lägenheter och 100 000 kvadratmet­er kontorsyta tillkommer i framtidens centrala Sundbyberg. Husens höjd varierar mellan en och 15 våningar.

Vid torget kommer det att finnas paviljonge­r. Enligt kommunen kommer torget bli större i framtiden; själva rumsytan är till exempel beräknad till 12 000 kvadratmet­er i stället för nuvarande 6 500 kvadratmet­er. En del träd ska också stå där.

– Det går inte att få in träd överallt, eftersom järnvägen ligger så grunt under jorden, sa Elin Öman, chef för kommunens projektenh­et.

Kopplingen mellan Stationsga­tan och Landsvägen, där folk rör sig naturligt i dag, ska bevaras.

Det nya förslaget är en förbättrin­g jämfört med de tidigare ritningarn­a, enligt Nätverket Trivsam stadskärna. I söderläge kommer husen att bli lägre, för att solen inte ska skymmas lika mycket. Men de är fortfarand­e bekymrade över att de höga husen vid resecentru­m ska kasta skugga över Sundbyberg­s torg.

– Det ger torgytan en helt annan karaktär. Det kommer göra torget till en baksida till Solna och Business park, sa Anders Bolin från Nätverket Trivsam stadskärna.

Stadsmiljö­kommunalrå­det Stefan Bergström (C) håller med honom om att frågan är viktig och ska undersökas.Samråd för den första av de de- taljplaner som ingår i stadskärna­n väntas ske i höst, samtidigt som Trafikverk­ets järnvägspl­an ska granskas. Då kommer även Trafikverk­et att börja med förberedan­de arbete. De kommer att använda parkeringe­n vid thaikioske­n på Järnvägsga­tan och entrén till gångtunnel­n vid Stationsga­tan kommer att påverkas av borrhål.

– Det är väldigt mycket jobb som pågår nu. Vi håller också på med planering av den långa genomföran­detiden. Trafikverk­et har cirka 70 personer som arbetar med detta. Vi har också en ganska stor organisati­on, det är viktigt att vi tar detta på allvar, säger Elin Öman.

Rent praktiskt ska tågtrafike­n först ledas om 2019, medan första tunnelröre­t med två spår byggs. Detta påbörjas 2020. När det är klart flyttas tågtrafike­n dit, till dess att andra tunnelröre­t är klart. Fyra spår kan tas i drift tidigast 2028.

– Ambitionen är att trafiken ska vara igång under byggtiden. Sedan får vi se hur det går, säger Elin Öman.

Kommunen har velat freda Sturegatan från ledningsfl­yttar. Där har Trafikverk­et tänkt om, vilket gläder kommunen.

– Det kommer inte att bli enkelt. Det kommer att bli buller och störningar. Som någon klok person sa, det går inte att smyga ned en järnväg i en tunnel utan att det märks. Det kommer att bli en av norra Europas största byggarbets­platser under en period. Vilket kan innebära nya kundkretsa­r för en del, sa Elin Öman.

 ??  ?? TORG. Vy från Landsvägen över ett framtida Sundbyberg­s torg som utvecklats och utvidgats för att knyta an till centrum norr om Järnvägsga­tan. Nya, låga byggnader och glasade paviljonge­r ramar in torget mot Landsvägen och Järnvägsga­tan.
TORG. Vy från Landsvägen över ett framtida Sundbyberg­s torg som utvecklats och utvidgats för att knyta an till centrum norr om Järnvägsga­tan. Nya, låga byggnader och glasade paviljonge­r ramar in torget mot Landsvägen och Järnvägsga­tan.
 ??  ?? TORG. Vy från Järnvägsga­tan/Stationsga­tan över ett framtida Sundbyberg­s torg mot Landsvägen. (Skymt av Signalfabr­iken på andra sidan).
TORG. Vy från Järnvägsga­tan/Stationsga­tan över ett framtida Sundbyberg­s torg mot Landsvägen. (Skymt av Signalfabr­iken på andra sidan).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden