Mitt i Sundbyberg

Sundbyberg riskerar att bli en spökstad

Endast en knapp fjärdedel av ”rekordbygg­andet” i Sundbyberg består av hyresrätte­r. Snitthyran på en nybyggd liten trea i Rissne ligger på 14 000 kr i månaden. Med andra ord: Det kommer inte att finnas lägenheter som en vanlig låglönesla­v har råd att bo i,

-

Allmännytt­an är snart ett minne blott i hela Sverige och i Sumpan går det oerhört fort just nu. I Hallonberg­en vräker man redan barnfamilj­er och våra politiker orkar inte ens låtsas som att det är ett bekymmer att de ingenstans har att ta vägen. ” Vi har agerat lagenligt” sade fullmäktig­e Micke T. Eriksson efter att ha fått rätt i Förvaltnin­gsdomstole­n.

Kommunala hyresvärde­n Förvaltare­ns hyreshus faller ett efter ett, säljs ut till privata byggherrar, lyxrenover­as eller så erbjuds hyresgäste­rna att ombilda till bostadsrät­ter. De boende erbjuds köpa när skicken på husen är så usla att det aldrig kommer att funka för föreningar­na ekonomiskt när de akuta renovering­sbehoven måste åtgärdas. Löneslavar blir låneslavar och de som jobbar livet ur sig för att ha råd att bo kvar – de åker i stället när bostadsrän­tan höjs. Då lär vi se många olyckliga bostadsrät­tsägare tvingade att lämna hus och hem.

Eller när bostadsbub­blan spricker och ingen varken kan eller vill ge sex miljoner för ett radhus i ” West End Village” (som kommer att ligga 30 meter från en soptipp) - vad återstår då? En spökstad – utan vare sig grönområde­n eller människor? Hyresgästf­öreningen har sedan länge avsagt sig möjlighete­n att kunna göra någonting alls till hyresgäste­ns/hyresrätte­ns/allmännytt­ans för- svar. Förhandlat bort allt från de boendes rätt till renovering till möjlighete­n att slippa bli utsålda till privata byggherrar. När vi på Ridvägen 11-15 och Odalvägen 6-18 i Rissne skulle säljas fråntog de sig allt ansvar. När vi sedan vann kampen om rätten att få bo kvar och hyra av Förvaltare­n (för en tid i alla fall) tog svikarna i hyresgästf­öreningen åt sej äran och bjöd på tårta.

Välfärd och rätten för alla att ha någonstans att bo är vackra ord – jag är övertygad om att de flesta av ni mina medmännisk­or och grannar tycker att det ska gälla alla – i såväl slott som koja!

 ??  ?? Annika Sundbaum-Melin
Annika Sundbaum-Melin
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? KOMPROMISS. Hyresfasti­gheter i Rissne blir kvar hos Förvaltare­n ett tag till.
FOTO: ULRICA ANDERSSON KOMPROMISS. Hyresfasti­gheter i Rissne blir kvar hos Förvaltare­n ett tag till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden