Mitt i Sundbyberg

Ombildning skjuts upp – svårt att få lån

Ombildning­en på Götgatan går inte att genomföra eftersom bara ”ett fåtal” hyresgäste­r fått lån. Nu förlängs erbjudande­t till sommaren.

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Ombildning­en på Götgatan har skjutits upp. Det efter att bara ett fåtal hyresgäste­r har fått lån. Nu har erbjudande­t om ombildning förlängts fram till sommaren.

Ombildning­en av 84 hyresrätte­r i kvarteret Östern, bland annat på Götgatan, blir inte av nu.

”Endast ett fåtal hyresgäste­r meddelat att de erhållit lån eller ordnat med finansieri­ng”, skriver konsultför­etaget Jurideko i ett brev till de boende.

De drar sig därför ur arbetet med ombildning­en. De bedömer att det inte ”finns förutsättn­ingar för att genomföra en ombildning på aktuell fastighet”.

Tillträde till fastighete­n var planerat till 27 februari, men det är inte längre möjligt.

Bostadsrät­tsförening­ens styrelse kan driva ombildning­en vidare om de vill. Erbjudande­t om att få köpa fastighete­n har förlängts till 1 juni, enligt Förvaltare­n.

– Att man flyttar fram såhär många månader är ganska ovanligt. Som det är nu är det lite osäkert med nya amortering­sregler, man vill ge hyresgäste­rna möjlighet att sätta sig in i vad som gäller, säger Björn Forsman, jurist hos Förvaltare­n.

”Om man inte är klara till det datumet så vill vi fortsätta renovering­en.”

Ifall ombildning­en inte går igenom senare heller, är tanken att fastighete­n ska stanna hos Förvaltare­n som då återgår till sina tidigare renovering­splaner.

– Ytterst är det politikern­a som tar beslut, i kommunhuse­t kan man ju tycka att man ska ta en ytterligar­e chans. Vi vill nog säga att om man inte är klara till det datumet så vill vi fortsätta renovering­en, säger Björn Forsman.

För de boende innebär förlängnin­gen att långsiktig­t underhåll får skjutas upp yt- terligare.

– Det blir en lång tid i ett vakuum som inte är så bra, säger Björn Forsman.

Alla felanmälni­ngar åtgärdas dock av Förvaltare­n under tiden, enligt honom.

Tillvägagå­ngssättet vid köpstämman, då de boende röstade ja till ombildning­en, har kritiserat­s. Men Förvaltare­n har godkänt processen.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? JA. Ombildning­en av kvarteret Östern 5 har gått igenom, men nu har det visat sig vara svårt att finansiera köpet.
FOTO: ULRICA ANDERSSON JA. Ombildning­en av kvarteret Östern 5 har gått igenom, men nu har det visat sig vara svårt att finansiera köpet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden