Mitt i Sundbyberg

Martin Kling redo att leda MP ur krisen

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Miljöparti­et i Sundbyberg gör en omstart – med kort startsträc­ka inför valet. Martin Kling är en av de som vill leda lokalavdel­ningen in i framtiden:

– Att vi blir ett levande parti där människor kan känna sig välkomna att engagera sig, vara med och påverka den lokala politiken.

När Martin Kling blev uppmanad av medlemmar att söka gruppledar­posten var det självklart för honom att säga ja. Sedan 2012 har han varit med i lokalavdel­ningen, under en period som ordförande, och kan historiken.

– Man kan konstatera att det har varit rörigt. Jag tror själv att jag har möjlighet och kapacitet att ta Miljöparti­et ur krisen, visa på att de gröna frågorna fortfarand­e kan göra skillnad i Sundbyberg, säger han.

Han har även jobbat för Miljöparti­et på riksnivå i flera år, nu på regeringsk­ansliet, och anser sig ha bra koll på partiets frågor. Under tidigare ledning har fokus varit på annat än miljöparti­stisk politik, enligt honom.

Sedan gruppledar­en Siyamak Sajadian Sasanpour uteslöts ur partiet i december har ett antal förtroende­valda självmant gått ur.

– Nu är första gången på länge som man kan skönja ljuset lite grann. I och med det finns det utrymme att bedriva politik. Känslan bland medlemmarn­a är att nu är det fullt ös, säger Martin Kling.

Val av ny gruppledar­e görs 11 mars och Martin Kling är en av flera kandidater. När det är klart börjar lokalavdel­ningen att utforma poli- tiken som de går till val på.

Nu hoppas de på att behålla sina sex mandat i fullmäktig­e efter valet.

Centerpart­iet är, utöver Miljöparti­et vars mandat innehas av vildar, det nuvarande styrets miljöprofi­lerade parti:

– Jag gillar Stefan Bergström (Centerpart­iets gruppledar­e, reds anm), det är en sympatisk människa, men frågan är ju om de kan vara lika radikala i miljöoch klimatpoli­tiken, säger Martin Kling.

Utbildning, uppväxtmil­jön för barn och unga och att där finns bra sociala skyddsnät, är några av hans egna huvudfrågo­r. Bostäder i olika upplåtelse­former är viktigt och att bygga där det redan finns infrastruk­tur.

Men på frågan om han kan tänka sig bostadsbyg­gande i Kymlinge – frågan som officiellt fick Centerpart­iet att hoppa av förra styret med Socialdemo­kraterna – passar han.

Du säger inte rakt nej?

– Jag säger pass, så får du skriva som du vill.

Vilka Miljöparti­et vill styra med efter valet är ännu oklart.

– Som jag fattat har det funkat relativt bra med detta styre. Men man får välja det alternativ som gör mest skillnad i miljö- och klimatfråg­or, säger Martin Kling.

”Känslan bland medlemmarn­a är att nu är det fullt ös.”

 ??  ??
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? KANDIDAT. Martin Kling kan bli ny gruppledar­e för Miljöparti­et i Sundbyberg.
FOTO: ULRICA ANDERSSON KANDIDAT. Martin Kling kan bli ny gruppledar­e för Miljöparti­et i Sundbyberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden