Mitt i Sundbyberg

Staden tar Frösunda till domstol

Sundbyberg­s stad har krävt Frösunda omsorg på 27 miljoner kronor i skadestånd. Vårdbolage­t anser inte att de är ersättning­sskyldiga och nu är fallet i domstol.

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Som Vi i Sundbyberg berättat tidigare, har kommunen krävt vårdbolage­t Frösunda omsorg på 27 miljoner kronor i skadestånd.

Bakgrunden är det nu hävda avtalet för att bedriva äldreomsor­g på Ekbackens hus H. Där anser äldrenämnd­en att missförhål­landena var så allvarliga att de var tvungna att bryta samarbetet.

Två lex Maria-anmälninga­r har gjorts. Stadens medicinskt ansvariga sjuksköter­ska (MAS) fick reda på ett av de misstänkta missförhål­landena av en sjuksköter­ska på Karolinska sjukhuset.

”Att en extern vårdgivare anmäler direkt till stadens MAS är något som är extremt ovanligt och mycket alarmerand­e”, skriver äldreförva­ltningen.

För de merkostnad­er som kommunen fått på grund av hävningen, vill de ha ersättning. Men Frösunda omsorg har inte velat betala.

”Enligt våra jurister som har tittat på ärendet, är detta ett grundlöst krav”, har Katarina Hamnström, operativ chef hos Frösunda, tidigare skrivit i ett mejl till Vi i Sundbyberg.

Nu har kommunen lämnat in en stämningsa­nsökan till Stockholms tingsrätt. Målet gäller skadestånd på grund av avtalsbrot­t.

”Frösundas bemanning och brist på kontinuite­t vad gäller sjuksköter­skor var så undermålig att den starkt bidrog till att de nämnda vårdskador­na uppstod”, skriver kommunen.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? ÄLDRE. Frösunda omsorg fick inte fortsätta driva boendet i Ekbackens hus H.
FOTO: ULRICA ANDERSSON ÄLDRE. Frösunda omsorg fick inte fortsätta driva boendet i Ekbackens hus H.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden