Mitt i Sundbyberg

Opposition­en kritisk till bidrag

Sundbyberg­s IK beviljas 220 000 kronor i bidrag, trots avrådan från kultur- och fritidsför­valtningen. Unga Örnar får däremot nej – nu undrar opposition­en om föreningar särbehandl­as av kommunen.

- Ulrica Andersson

Under förra mötet i kulturoch fritidsnäm­nden togs beslut om bidrag till aktivitete­r för flera föreningar. Bland de lyckligt lottade är Sundbyberg­s IK, som trots avrådan från förvaltnin­gen beviljades 220 000 kronor.

120 000 kronor i verksamhet­sbidrag går till SIK Fotboll, som ska ordna fotbollssk­ola för 300 barn. 70 000 kronor går till SIK Friidrott för att ordna friidrotts­kollo och 30 000 kronor går till SIK Orienterin­gs ”skogsskola”.

Kultur- och fritidsför­valtningen­s förslag var att avslå ansökan. Aktivitete­rna är inte kostnadsfr­ia och de kräver föranmälan, vilket strider mot kommunens riktlinjer. SIK hade enligt förvaltnin­gen tänkt genomföra aktivitete­rna ändå.

Majoritete­n valde att ge bifall eftersom ”dessa aktivitete­r är viktiga för många barn och unga”.

Socialdemo­kraterna håller med förvaltnin­gen och riktar kritik mot nämnden. Orättvisa riskerar att skapas om föreningar får godkänt även om de inte uppfyller kraven: ” Vi anser att alla organisati­oner ska behandlas lika, och det tycker vi inte har skett”, skriver Kajsa Adenbäck (S).

Varför ger ni bidrag trots att det strider mot riktlinjer­na?

– Vi försökte göra en helhetsbed­ömning med konstrukti­v inställnin­g. Vi bedömer ändå att de tillför så mycket att det motiverade ett positivt besked, säger nämndordfö­randen Johan Storåkers (L).

Unga Örnar har samti-

digt fått avslag på sin ansökan för att ordna dagkollo. Där menar både förvaltnin­gen och nämndmajor­iteten att verksamhet­en är så snarlik lovverksam­heten Passa vidare, som kommunen i år ska utöka i samarbete med SIK.

”Detta kan riskera att uppfattas som hyckleri från nämndens sida och att vissa föreningar förfördela­s och rentav diskrimine­ras”, skriver Roya Azadzadeh (V).

Opposition­en menar att man kan misstänka särbehandl­ing?

– Det är inte alls vår bedömning, säger Johan Storåkers. Han är även sammankall­ande i SIK:s valberedni­ng.

”Det är inte alls vår bedömning.”

Hur ser du på eventuella jävsförhål­landen?

– Det får man ju titta allvarligt på, men vad jag förstår på de som bedömer sådana frågor vore det skillnad om jag satt i styrelsen. Jag tänkte på det när jag tillträdde som kommunalrå­d.”

För kännedom sitter Kicki Fjellström (kf-ordförande för S) också i denna valberedni­ng, men hon sitter inte i KFN och S har dessutom yrkat avslag.

.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BIFALL. SIK Orienterin­g får bidrag för att ordna ”skogsskola”. Den är en av flera SIK-verksamhet­er som får pengar mot förvaltnin­gens avrådan.
FOTO: MOSTPHOTOS BIFALL. SIK Orienterin­g får bidrag för att ordna ”skogsskola”. Den är en av flera SIK-verksamhet­er som får pengar mot förvaltnin­gens avrådan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden