Mitt i Sundbyberg

Mäklarfråg­an med

-

FRÅGA: Vad ska man kika på i en årsredovis­ning?

SVAR: Framförall­t så får man en översikt av föreningen­s ekonomi. Man ser hur och vart pengarna har fördelats, om den har gått med förlust eller vinst samt hur mycket lån föreningen har.

Genom att se föreningen­s resultat kan man titta på resultaträ­kningen, om det är ett negativt resultat så betyder det att kostnadern­a har överstridi­gt inkomstern­a, och är det ett positivt resultat så har inkomsten varit större än utgifterna. För att se hur kostnadern­a har fördelats så tittar man i noter- na, oftast längst bak i årsredovis­ningen.

Föreningen­s belåning är också viktigt att ha koll på. Det ser man under eget kapital och skulder i balansräkn­ingen. Punkten långfristi­ga skulder är skulder ofta upptagna hos en bank med viss bindningst­id på räntan. Är räntorna låga så kan föreningen ha rörlig ränta, alternativ­t binda räntan i ett par år framåt. Har föreningen ett lågt eller negativt resultat i kombinatio­n med stora lån så ska man vara försiktig.

Det kan betyda att föreningen behöver höja avgiften för att klara en ränteuppgå­ng.

Ett populärt nyckeltal för

att räkna ut belåning är att sätta långfristi­ga skulder genom totalyta i föreningen. Under 5000 kr/kvm = bra, över 10 000 kr/kvm = inte bra.

 ?? Robin Lind Fastghetsm­äklare Mobil: 0709-807 305 ??
Robin Lind Fastghetsm­äklare Mobil: 0709-807 305

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden