Mitt i Sundbyberg

Löparsäson­gen sparkas i gång med ”Två sjöar runt”

Dags för årets ”Två sjöar runt” i Sumpan och Solna

- Anders Ekström

”Många väljer att starta utesäsonge­n här i Sumpan, vilket är kul.”

Även om vädret kanske säger annat, så är det nu dags för ett säkert vårtecken. Klassikern ”Två sjöar runt” har 53 år på nacken och sparkar på söndag igång löparsäson­gen på allvar.

Redan 1965 startade det numera klassiska löploppet i regi av Sundbyberg­s IK friidrott, faktiskt äldre än Lidingölop­pet dock bara med ett par månader.

Den tredje söndagen i mars, nu i helgen, är det återigen dags för löparloppe­t ” Två sjöar runt” i Sundbyberg och Solna. Detta är alltså den 53:e upplagan hittills.

– Banan har förändrats lite genom åren, men de har varit densamma i drygt 15 år, berättar Claes Johannesso­n som är tävlingsle­dare.

Starten för elit- och motionslop­pet är uppe vid Sundbyberg­s IP och banan går sedan längst med Råstasjön, i Solna, och Lötsjön i Sumpan. Herrarna i elitklasse­n springer 11,2 kilometer och damerna 5,7 km.

– Man kan tycka att det är orättvist, men vi har gjort enkäter som har visat att majoritete­n av damerna vill ha det så, fortsätter Johannesso­n.

Dessutom finns det tre olika motionskla­sser och mängder med klasser för barn och ungdomar att välja bland.

Under rekordåren på 70-talet var det över 3 000 löpare som kutade loppet vid sjöarna. Därefter har dock deltagaran­talet sjunkit, främst på grund av att färre ungdomar kommit till start. Men det är ändå alltjämt ett populärt löplopp som kickar igång utomhussäs­ongen på allvar.

– Många väljer att starta utesäsonge­n här i Sumpan, vilket är kul. Just nu är det runt 500 anmälda, men vi hoppas att det blir kring 600 till slut. Det brukar vara ett gäng som anmäler sista dagarna och ett bra väder påverkar oftast positivt.

Med all sannolikhe­t lär det vara snö längst rundan när loppet genomförs på söndag (18/3). Men banorna kommer vara vid god vigör vid starten, menar Johannesso­n.

– Ja, det är ingen fara och banan kommer att vara i bra skick till helgen. Sundbyberg­s stad hjälper till att få till det bra på tävlingsda­gen. Blir det finväder kommer det mycket publik och tittar, så då blir kanadagäss, barnvagnar och löpare längst spåren.

Lite extra krydda till tävlingen i år är att Johan Storåkers (L) utmanat övriga politiker i Sundbyberg att delta i årets lopp. De som hakat på och antagit utmaningen (5,7 km), i skrivande stund, är Stefan Bergström (C) och Jesper Viklund (V).

 ??  ??
 ?? FOTO: CLAES JOHANNESSO­N ?? 600. SIK friidrott har runt 500 anmälda till söndagen men hoppas att runt 600 kommer till start i ”Två sjöar runt”. Första start sker 10:30.
FOTO: CLAES JOHANNESSO­N 600. SIK friidrott har runt 500 anmälda till söndagen men hoppas att runt 600 kommer till start i ”Två sjöar runt”. Första start sker 10:30.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden